Lagom och gör det du kan

Idag har det varit en fin ledig söndag som har fått gå i lugnets tecken. Det var skönt att vakna pigg och utvilad hyfsat tidigt i morse, trots att maken och jag tittade på teve till ganska sent igår kväll, eller i alla fall i mina mått mätt 🙂 . Morgonen och förmiddagen har jag ägnat åt att komma i kapp med lite administrativt pyssel, både för “min” moderatförening och bostadsrättsföreningen.

Det har blåst en hel del under natten och även stundvis under dagen idag, men när termometern visade på sju plusgrader (hurra för plusgrader!) så passade vi på att ta en promenad ute mitt på dagen. Trots att det blåste lite så var det riktigt skönt att vara ute och röra på sig lite.

Jag har funderat en del på det där med begreppet lagom och det är ett tilltalande begrepp i väldigt många situationer. För mig handlar lagom om att hitta balans mellan olika uppdrag, privatlivet och jobbet. Till exempel när det handlar om wellness, eller välbefinnande som det handlar om. Så länge man trivs och mår bra, vilket förstås är det normaltillstånd jag önskar att alla skulle finnas i, så finns man i sitt eget wellness.

Det ser förstås olika ut för alla och alla har olika mål eller saker man vill göra eller uppnå i och genom livet. Oavsett om det handlar om jobb, privat eller något annat så är jag övertygad om att man genom att tänka “lagom” får ut mycket av det mesta. Nu menar jag förstås inte elitidrottare eller motsvarande, men jag tror att även Charlotte Kalla, Karolina Klüft eller Zlatan har sin egen metod för att både maxa sina prestationer och också hitta deras “lagom”.

Jag har inte hittat ordet lagom i något annat språk, engelskans good enough är ju inte riktigt samma sak. När det kommer till träning och egen hälsa så är jag övertygad om att så många fler skulle hitta en balanserad nivå för att röra på sig mer om man skulle kunna tänka lagom oftare. Det behöver inte vara antingen eller när det kommer till träningen för att det ska göra nytta. Man behöver inte tänka att loppet är kört om man missar ett pass eller äter något som man kanske inte hade planerat att göra.

För flera år sen köpte jag en Apple Watch (ja, jag är en “sån” 🙂 ) och jag är mycket nöjd med de olika funktioner som finns i den, i synnerhet de som är kopplade till egna mål för rörelse och att stå regelbundet. Sen kan man använda den för träning också, men just att få ett litet brum på armen när man har suttit för länge som en påminnelse att röra sig tycker jag är bra. Stegräknaren är också ett bra mått på att se hur mycket man får ihop på en dag och mitt mål är tio tusen steg per dag, men de dagar då det inte uppnås så tränar jag mig på att vara nöjd med det jag har gått ändå. Lagom.

Promenader är bra för både kropp och knopp, särskilt om det är saker man behöver fundera över och ofta se i ett större sammanhang eller från en annan vinkel. Det gör massor för hälsan, och nu när vädret börjar bli bättre så är det extra skönt. Jag tänker att man får göra det man kan, med det man har, där man är. Vad har du för tips för att få till bra rörelse varje dag?

Imorgon är det måndag igen och jag har en hel del att hinna med under början av veckan, innan det är dags för uppdrag i Bryssel. Men att också tänka på att ta en sak i taget är även det föremål för att träna på. Jag tycker att jag blir lite bättre på det hela tiden om jag får säga det själv 😉 . Som nu ikväll till exempel då jag tänkte se något avsnitt av The Homemaid´s Tale, en ganska dystopisk serie som jag har blivit tipsad om. De första två avsnitten var annorlunda, men jag ska ge serien en chans ett tag till. Det känns som att det är en sån serie som blir bättre och bättre.

Trevlig söndag!

 

3 svar på ”Lagom och gör det du kan”

  1. Bella skriver:

    Hej Åsa, vet du om när Ulf Kristersson kommer till Umeå 28 mars, är det bara för människor 18+ som får komma och lyssna? På tanke med att det är på REX. Mvh Bella

    1. Hej! Vet inte, men jag kollar upp det. Tack för din fråga!

    2. Hej, nu har jag kollat upp det och det är ingen åldersgräns för deltagarna på mötet. Varmt välkommen!

Kommentarer är stängda.