Aha-upplevelse och att hitta sin nivå

Då är det måndag igen och solen skiner samtidigt som den kraftiga blåsten har mojnat något. Det stormade rejält igår kväll innan vi skulle sova och i ottan väcktes jag av att det lät som en jordbävning, vilket det lyckligtvis inte var. Däremot så skrapades vägarna och även gång/cykelvägen vid vårt hus 🙂 .

Den senaste tiden har varit intensiv med många olika former av möten med olika fokus. Som ett axplock så har förra veckans engagemang ägnats åt hälso- och sjukvårdsfrågor, regionala utvecklingsfrågor, gruppmöten, förberedelser och inläsning inför regionfullmäktige och centrumutvecklingsfrågor. Det är mycket stimulerande att ha sån variation på frågorna och även att upptäcka att många av dem hänger ihop. Det gillar jag.

I lördags besökte jag och Anders distriktsstämman som MUF Västerbotten höll här i Umeå, Anders var inbjuden som länsförbundsordförande och kommunalråd i Umeå att tala på stämman. Sen hängde vi kvar ett par timmar och det var så roligt och energigivande att se och höra så många duktiga och engagerade unga människor diskutera och debattera en mängd olika samhällsfrågor. Dessutom med en god och vänlig samtalston även när de tyckte olika. Det ger hopp för framtiden!

Under veckan har jag försökt att prioritera egen rörelse och träning för att orka vara skärpt på de olika mötena som jag har och kommer att ha, det hjälper mig väldigt mycket. Så min variation har varit löpning och styrketräning under veckan, kombinerat med rörlighetsövningar via yoga. Det passar mig perfekt och nu när temperaturen börjat bli mer trevlig och solen tittar fram så kliar det i benen att få ta en löptur utomhus. Fortfarande är jag så överraskad och glad över att faktiskt känna en längtan till att springa.

Vem hade nånsin kunnat tro det liksom. Men precis som med det mesta man gör, så om man hittar en nivå som gör att det känns roligt så är det lättare att komma igång. Jag läste en bra bok som jag gärna tipsar om, nämligen Smartare löpning av Petra Månström.

Det är en mycket bra inspiration till löpning och jag lovar, om jag kan börja gilla löpning så kan alla 🙂 . Ett av många bra tips och råd som Petra skriver om är att träna där du är, alltså att om du springer en kilometer på sju minuter så är det jättebra men om du kör slut på dig helt för att man “ska” springa kilometern på fem minuter så kommer träningen att bli skit och så orkar man inte fortsätta. Jag fick en hel aha-upplevelse när jag ändrade mitt tankesätt genom detta.

Du vet, gör det du kan, med det du har, där du är. Och om man sen vill och känner för det så kommer du ju att kunna springa den där kilometern på den tid du vill. Poängen är att all löpning och rörelse räknas och alla är lika mycket löpare oavsett i vilket tempo man springer. Hitta just din nivå och jag brukar tänka att allt är bättre än inget, att ta trappan istället för hissen är bättre, ja ni fattar. Så det är bara att byta om och röra på sig 😉

Jag tipsar gärna dig att följa Petra på instagram om du vill få fin rörelse- och träningsinspiration, där hittar du henne som @maratonpetra och när du ändå är igång där så är du förstås varmt välkommen till mig också, @agrenwikstrom 😉 .

Och även om jag när jag skriver dessa rader väldigt gärna skulle byta om och dra iväg på en runda i solskenet, så får det bero. Idag är det nämligen snart dags att promenera iväg till Regionens hus (fd landstinget) för förberedande möten inför morgondagens regionfullmäktige.

Men jag kände mig glad över lite lätt träningsvärk efter gårdagens styrketräning när jag vaknade, så jag klagar inte 🙂 .

Trevlig måndag!