Vår, fredag och kärnverksamheter

I onsdags var det ju vårdagjämning, inte en dag för tidigt om man frågar mig. Sen dess har solen visat sig och värmer gott, likaså denna fredagsmorgon. Det var riktigt behagligt att promenera till och från gårdagens sammanträden med Regionala utvecklingsnämnden trots att det emellanåt blev något av en balansakt för att inte halka på isen och hoppa mellan vattenpölarna när snön smälter.

Det tar en del på krafterna att fokusera på sammanträden en hel dag, i synnerhet då de går i ett utan någon direkt paus emellan. Så igår kväll ska jag erkänna att det bara blev en kväll i soffan framför teven, orkade inte ens sticka. Då förstår ni 😉 . Men så får det vara ibland, och det är förstås okej det också. Balans, ni vet.

Eftermiddagen idag kommer att ägnas åt kommunala frågor, det är dags för upptakten inför budgetarbetet i kommunen i form av in- & omvärldsdagen för Umeå. Det blir intressant att lyssna på några av mina tidigare kollegor (ja, ni vet ju att jag är tjänstledig för förtroendeuppdrag sen årsskiftet). Umeå är en kommun som växer och det är mycket bra, alternativet är ju betydligt tyngre. Men att växa kostar också och det är viktigt att det görs rätt prioriteringar i politiken lokalt och det är ju bara att beklaga att vänstern har allt för stort inflytande på sossarna och helst vill ge allt åt alla.

Umeå som har två kronor (!) högre skatt än jämförbara kommuner och trots det så har vi inte bäst resultat för skolan, äldreomsorgen och andra kärnverksamheter för kommunen. Inte okej. Det betyder att Umeåborna betalar mer av sina egna pengar utan att få bättre service än andra. Vi måste fokusera på det som är kommunala kärnverksamheter och få dessa att fungera bättre. Att som vänstern konsekvent motarbeta företagare inom välfärdssektorn är ju motbjudande när man ser till de enorma utmaningar och problem som vi både har nu och som vi ser komma framöver. Nej, mer valfrihet och fler aktörer som kan bidra till att våra gemensamma pengar, ja skatten alltså, används på det mest effektiva sättet för att alla medborgare ska få likvärdig service.

Fler som driver företag ger fler som jobbar och därmed fler som betalar skatt och ökar de arbetade timmarna. Det ger förutsättningar för god välfärd även framöver.

Innan lunch måste jag hinna med ett par ärenden också, det är sånt som just nu får klämmas in när det går. Som i onsdags vid lunch då jag gjorde en synkoll eftersom jag tycker att det blir mer och mer ansträngande att läsa, tänka sig… Nåja, det är ju som det är med att bli äldre och en timme senare så var nya glasögon utprovade och beställda. Mycket smidigt att kunna boka tid på nätet när det passar min almanacka och trevligt med bra service på Synsam!

Trevlig fredag!