Rumänien och Luleå med Europafokus och skidor

Vilken vecka det har varit! Förra söndagen började jag min resa till Cluj-Napoca i Rumänien halv sju på morgonen hemma i Umeå och landade framme på hotellet kvart i ett på natten till måndagen. När man bor, lever och verkar i norra Sverige som även utgör ytterområdena i Europa så inser man hur beroende vi är av ett fungerande flyg för att även vi ska kunna delta aktivt i ett europeiskt sammanhang.

För min del så blev det lite extra mankemang med ändring av flygbokning då min ursprungliga resplan ändrades på grund av försening på flighten till München, så med mycket god hjälp av trevlig och serviceinriktad personal från SAS på Arlanda så blev det till slut nödvändigt att lösa en helt ny biljett med Lufthansa via München till Cluj och det hade varit mer än besvärligt att lyckas med på egen hand.

Väl framme på plats efter en resdag som blev mer än 18 timmar lång, så var det skönt att få några timmars sömn innan konferens- och mötesdagarna i Rumänien. Denna gång var det utskottet COTER i Regionkommittén som hade ett externt möte i Rumänien som just nu är ordförandelandet, och det är en förmån att få möjlighet att besöka ställen i länder som man kanske annars inte hade kommit i kontakt med.

Jag fick även möjlighet till bra samtal med Emil Boc som är Mayor (borgmästare/kommunalråd) i Cluj Napoca och det är trevligt att kunna utöka nätverket kontinuerligt även på europeisk nivå. Både Umeå och Cluj Napoca är två av fem kommuner som gemensamt har ansökt om ett projekt i Horizon 2020 och det är ett av många exempel på hur EU vill att medlemsländerna och den lokala och regionala nivån ska öka samarbetet för att knyta oss närmare varandra och dra nytta av allas kunskaper.

Ofta när man har möjlighet att resa till olika ställen så hinner man sällan se så mycket av staden man är i, utan mesta delen av tiden ägnas i konferensrum och möten (vilket såklart är anledningen till resan, men det förstår ni ju 🙂 ). Denna gång så blev det ett par timmar på eftermiddagen som vi hann med en promenad genom staden och det är ett bra sätt att uppleva ett ställe tycker jag.

Cluj Napoca har inte drabbats så mycket av krigen som varit, men däremot så har de präglats djupt av kommunismens härjningar. Så en sak som fastnade mycket hos mig var stoltheten hos rumänerna av att EU hjälpt dem återuppbygga infrastrukturen i landet och hur de lyfte allt ekonomiskt stöd de fått under åren för att kunna komma ikapp med standarden. Temat för konferensen och utskottsmötet var sammanhållningspolitiken i EU.

Även om de har hunnit långt i många stycken så ser man ju att det finns områden kvar att jobba med, som här en av många elstolpar som jag kan garantera att min pappa som är elektriker lär rysa när han ser 🙂

På samma sätt som i många andra europeiska länder så såg man EU-flaggan överallt och det är så tydligt att stoltheten och självklarheten av att ingå i samarbetet genomsyrar synsättet de har. De betraktar sig själva som en naturlig del av EU, vilket de förstås är, och för min del tycker jag att även vi i Sverige borde lyfta det mer och oftare. Vi är och har varit med i EU sen 1995 (efter valet 1994) och fortfarande möter jag en skepsis till det.

Att man som jag och många med mig, tycker att medlemskap i EU är både viktigt och avgörande för Sveriges fortsatta välstånd innebär ju inte att man tycker att allt som EU pysslar med är vettigt. Men att som både vänstern och sverigedemokraterna hävda att vi borde gå ur EU (ja, jag vet att båda dessa partier för några veckor sen har ändrat det till att “ändra det inifrån” för att inte stöta bort potentiella väljare) är ju raka motsatsen till min åsikt. Ett litet och exportberoende land som Sverige (ungefär 75 % av vår export sker inom EU) skulle helt enkelt inte stå sig lika starkt som liten solitär i norra Europa.

Efter mötet så var det dags för familjefotot på COTER-utskottet tillsammans med kommissionären Corina Cretu.

Min partivän och återvalde ordförande för SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) Anders Knape är mycket kunnig både på nationell och europeisk nivå och det är mycket inspirerande att få jobba med honom även i Regionkommittén på EU.

På tisdag kväll landade jag hemma vid 23-snåret på kvällen och OJ så skönt det var och alltid är att få sova i egen säng hemma. Jag kan ju villigt erkänna att det inte tog särskilt lång tid att somna efter att huvudet hade landat på kudden. På onsdag morgon så unnade jag mig en halvtimmes löpning ute i vårvädret hemma, det behövdes verkligen och det var skönt att ladda upp energi innan jag skulle sätta mig i bilen för att köra norrut till Luleå.

Det var nämligen dags för EFNS, Europaforum Norra Sverige, som hölls för 25:e gången och tjugonde året i följd. Det är de fyra nordligaste länens samarbetsforum för europafrågor och det tas alltid positionspapper som vi gemensamt är överens om. Sammanhållningspolitiken är central för vår möjlighet att fortsätta utveckla vår del av landet och Europa, vilket man alltid kommer tillbaka till.

Det blev bra dag med många goda samtal och trevliga återseenden av gamla och nya vänner och bekanta. Jag är rapportör i infrastrukturfrågor, energi/miljö/klimat för EFNS och det är ett område som är både intressant och utmanande, särskilt att lyckas få till en gemensam linje för hela norra Sverige i dessa frågor. Men att det är svårt och utmanande innebär ju inte att man inte ska försöka och göra sitt bästa även här, och historiskt sett har vår landsända varit framgångsrik på EU-nivå i att nå framgångar i transportsystemet. Men vi är ju inte klara förstås, så work in progress 🙂 .

Det blev ganska sent på torsdagkväll också innan jag var hemma, men jag steg upp tidigt på fredag morgon för hinna jobba undan och sen njuta av finfint sällskap med dottern i skidbacken några timmar. OJ så jag kände att jag behövde få den kombon, att vara ute, åka telemark och slalom (känns i benen idag 😉 ) och hinna umgås med dottern. Det var en helt suverän energitankning!

Idag är det en ledig lördag med maken och avkoppling står på min agenda för idag, imorgon väntar en resa till Bryssel för utskottsmöten där innan nästa veckas nämndsmöten på hemmaplan. Så även om det blir avkoppling också så väntar det även inläsningstid. Men det får bero lite, nu ska vi gå in till stan en sväng!

Trevlig lördag!