Skogen i fokus denna vecka, från Västerbotten till Dubai

Igår deltog jag och maken på professorsinstallation av tre nya professorer på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet här i Umeå. Det var en trevlig kväll med många goda samtal om en av Sveriges och Västerbottens stora resurser, nämligen skogen. Både jag och maken tycker att det är viktigt att både prioritera och uppmärksamma de båda universitet som finns i Umeå, nämligen Umeå Universitet och SLU. Så när vi har möjlighet så tackar vi med glädje ja till att delta på deras högtider, det är ett tillfälle att samtala om såväl Umeås som Västerbottens möjligheter och utvecklingspotential.

Under Mötesplats Lycksele tidigare i veckan, så hade Anders Lönnborg en programpunkt om Sveriges deltagande i världsutställningen Expo 2020 i Dubai, vilket regeringen har beslutat om. Syftet är att stärka en positiv bild av Sverige i utlandet och att främja Sverige som kunskapsnation, näringslivets konkurrenskraft och att stärka vårt lands attraktionskraft för turism och investeringar, och för forsknings-, innovations- och kulturutbyte. Sverige ska delta med en paviljong där temat är Sweden Will Bring Forest to the Desert at Expo 2020 Dubai.

Skogen alltså. Det är en av länets stora tillgångar och där finns massiva förutsättningar att öka vårt deltagande och export, kombinerat med den skogliga forskning som pågår och har ett klimatfokus där skogen är en nyckelfaktor, inte enbart en yta för rekreation. Om detta, bland annat, hade jag förmånen att få samtala med SLU:s rektor igår kväll. Jag hoppas verkligen att Västerbotten tar chansen att delta på Expo 2020 för att kunna öka exporten både kunskapsmässigt och de fysiska produkterna som skogen ger, och därigenom öka jobben i skogsnäringen.

Denna vecka har vi i Regionala Utvecklingsnämnden dels diskuterat Skogsprogrammet, dels diskuterat och beviljat projektmedel till skogsrelaterade projekt, på Mötesplats Lycksele hade jag huvudfokus på infrastrukturfrågorna som också är grundläggande för skogsnäringen (annars blir det liksom svårt att transportera timmer och andra skogsprodukter) och även skogen. Så avrundningen på fredagskvällen med samtal om detta kändes naturlig 🙂 .

Det är utöver detta roligt att kunna använda kläder som duktiga entreprenörer i Umeå tillhandahåller, även denna gång så är det Evelina Boström genom sitt företag StyleLevel som har hjälpt mig med klänning för detta tillfälle. Tusen tack för fantastisk service! Jag väljer alltid när jag kan dels svenska produkter, dels entreprenörer och företag som finns lokalt eller regionalt i första hand.

Det är ett ganska högt tempo just nu med mycket på de flesta fronter, så större delen av helgen kommer att gå åt till att förbereda nästa veckas sammanträden, men jag ska göra mitt bästa för att få till någon form av träning också. För att orka och för att det är roligt. Det blir inte så många stunder i soffan dessa kvällar, i synnerhet med tanke på att det stundar EU-val på söndag, men när jag kan så tar jag fram stickningen för att få lite avkoppling.

Just nu så har jag fått ett önskemål från dottern som ville ha en ny halsduk och tyckte om detta mönster som dessutom är riktigt roligt att sticka i ett ljuvligt garn. Det är en skön avkoppling att ha något som händerna kan pyssla med och när barnen vill ha resultatet så är det ännu roligare.

Trevlig lördag!