Att bli bättre på att gasa och bromsa med stort nätverk

Igår kväll tog jag och maken en kvällspromenad genom stan, det är ett bra sätt att få röra på sig, få lite friskluft och hinna prata när det har varit fullt upp under dagen. Denna vackra julgran pryder Rådhustorget i centrala Umeå och det är verkligen fint med ljus och julprydnader. På Renmarkstorget finns också en fantastisk julgran men den har jag dessvärre inget foto av. Men om du antingen bor här eller besöker Umeå så rekommenderar jag en promenad för att titta på dem båda.

Det blev en väldigt tidig lördagsmorgon för min del då jag tog morgonplanet till Stockholm för en helg med uppdrag för Moderatkvinnorna. På lördagen var det M-kvinnornas råd då länskvinnoordföranden från hela landet samlas för att diskutera politikutveckling och aktuella frågor. Det blev en mycket bra och fullmatad dag med högt tempo. Vi diskuterade aktuell politik med Elisabeth Svantesson, vice partiordförande, och även med Gunnar Strömmer, partisekreterare.

Som alltid är det så roligt att ses och både prata politik och hinna med lite annat också. Vi pratade bland annat om den topputbildning som Moderatkvinnorna har arrangerat sedan 1979, nämligen Aktion MKF. Jag och Elisabeth Svantesson gick den samtidigt för många år sen och den vänskapen består, så himla roligt! Att se vänner i sitt nätverk ta kliv framåt konstant är så roligt och det ger mig energi.

I söndags hade vi sedan styrelsemöte med Moderatkvinnorna och det är en i högsta grad arbetande styrelse med mycket på agendan. För egen del så är jag ansvarig för att hålla i det mentorskapsprogram som Moderatkvinnorna arrangerar och det är både roligt och viktigt. Det är en förmån att få förtroendet att vara styrelseledamot i M-kvinnorna och få jobba med jämställdhetsfrågor, det har varit en röd tråd i mitt engagemang i mer än tjugo år och även om vi har kommit en bit på väg så är det mycket kvar att göra. Det som jag verkligen märker skillnad på är skiftet som blev efter Metoo för drygt två år sen och som på riktigt medförde en förändring. Faktiskt kanske mest bland de många män som numera faktiskt själva säger till andra män som beter sig illa att det inte är okej. Det känns som att det nu faktiskt finns en reell möjlighet till varaktig förändring.

Och nej, det betyder inte att vi är klara och att det inte finns problem. Så länge som bara en enda kvinna utsätts för våldtäkt eller annat våld eller övergrepp så blir vi aldrig färdiga med arbetet. Men jag tycker att det är viktigt att också se de förändringar till det bättre som också sker. Man kan hålla flera saker i huvudet samtidigt, ni är ju kloka så ni förstår det.

Just det här ordet – action – är något som präglar hela min höst i år och det är ännu drygt två veckor kvar med uppdrag och jobb innan lite julledigt hägrar. Jag får ägna mig åt så roliga och stimulerande saker så det svåra är faktiskt att emellanåt bromsa in litegrann. Men att få möjligheten att ägna sig åt förtroendeuppdrag på heltid nu är verkligen en förmån. Som ni vet har jag varit fritidspolitiker i stort sett hela tiden sen jag först engagerade mig, och med jobb, familj och resten av livet så är det ett trollande att få tiden att räcka till det man vill göra. Så efter att ha haft det så väldigt många år, så är jag tacksam över denna möjlighet som jag har just nu.

Men det betyder ju inte att det också behövs vila och återhämtning för att låta saker och ting landa emellanåt. Plus att julledighet med familj, nära och kära är viktigt och betyder mycket. Det är både och som är viktigt, balansen som ni vet att jag brukar prata om. Och förmågan att ibland kunna och våga säga nej tack till att finnas med på olika ställen, hur svårt det än kan vara. Att veta när man kan gasa på och när man måste bromsa tycker jag att jag blir bättre på med åren, det är kanske också en form av balans.

Trevlig tisdag!