Långvarigt samarbete med Finland och försäljningsrekord

Idag har det varit en vacker och solig dag här i Umeå och för min del så började morgonen med styrelsemöte för Kvarkenrådet. Det är ett långvarigt samarbete mellan Sverige och Finland, i området Kvarken som namnet skvallrar om. Det har varit ett framgångsrikt samarbete med historiska anor och det allra mest tydliga exemplet på vårt samarbete är den nya färja som just nu byggs och ska sjösättas om ganska precis ett år.

Just färjan har många jobbat länge och målmedvetet med och att nu vår blå motorväg, eller Motorways of the Sea som beteckningen också lyder under, tydligt förstärks med Europas mest moderna färja känns mycket bra. Vårt fördjupade samarbete med våra östra grannar förstärker vi nu också genom att bilda det mest nordliga EGTS, eller Europeisk Gruppering Territoriell Samarbete. Detta är man mycket intresserad av på europeisk nivå och det är ett gränsöverskridande samarbete som kommer att ge ännu fler områden som vi tillsammans kan jobba med.

Idag hade vi ett styrelsemöte på telefon på grund av coronaviruset förstås, i vanliga fall träffas vi varannan gång i Sverige och varannan gång i Finland. Umeå och Vasa är noderna för detta. Det blir väldigt påtagligt i tider som dessa hur mycket vi faktiskt har gemensamt, kanske i synnerhet när nationerna inför olika restriktioner som givetvis är nödvändiga för att minska smittspridningen. Vi fick idag besluta om att flytta fram tiden för årsstämma för Kvarkenrådet, det var tänkt att hållas i mitten av maj, men som läget är just nu så går ju inte det. Så hösten lär också bli utan dess like rent jobbmässigt, förutsatt att viruset ger sig i kampen mot oss alla.

Idag hade de regionala nyheterna ett inslag om att flera branscher just nu upplever ett uppsving, om jag inte minns helt fel så nämnde de att försäljningen av headset hade ökat hur mycket som helst, jag tror att siffran 1500 % nämndes. Själv har jag också införskaffat ett par nya hörlurar, dessa har även mikrofon vilket inte mina träningslurar har.

De allra flesta av oss är ju hemma mycket mer denna märkliga vår, så att teknikbranschen likväl som blommor och mat upplever ökad försäljning är nog inte så konstigt. Ju mer man jobbar hemifrån, desto mer vill man ha fungerande teknik. I alla fall jag, men så gillar jag ju ny teknik som ni vet 😉 .

Jag testade dem idag på mötet och vilken bra ljudkvalitet det var! Under den närmaste tiden framöver så lär digitala möten dominera, åtminstone för min del, och vem vet – det kanske blir mer vanligt även fortsättningsvis när fler har vant sig vid tekniken. Så jag tror att jag kommer att få god användning för dessa under överskådlig tid.

Denna påskvecka, som inte riktigt känns som en vanlig sådan, är kanske något lugnare än kommande veckor på mötesfronten men inte med särskilt mycket. Jag varierar telefonmöten med möten på länk och hittills så är Teams det system som jag tycker är smidigast. Men det finns ännu tid att testa många fler varianter, så alltid lär man sig något nytt.

Solen sken från en klarblå himmel så det blev lite drygt en timmes promenad ute på lunchen idag. Det är ju faktiskt en fin fördel med att jobba hemifrån, att det hinns med sånt mellan möten alltså. Så dagens stegmål är uppnått och nu tror jag att det får bli en kopp te och några varv på stickningen.

Trevlig onsdag!