Hoppas de kommer på bättre tankar och påskhelgen som gick

Påskhelgen detta märkliga år 2020 är snart över och idag har vi gratulerat makens syster som fyller år. På distans förstås, som det mesta just nu. Trots allt så är vi tacksamma och glada över att vi och våra nära och kära är friska och krya, och på det hela taget så funkar det faktiskt än så länge bra att distansjobba.

Ni vet ju att mitt stora intresse i livet är hälsa, friskvård och träning, och att jag försöker bidra till att fler kommer igång med att förbättra sin egen hälsa, på sitt eget sätt och sina egna villkor. Jag är tämligen övertygad om att det är det bästa sättet att komma igång, även om det emellanåt är bra att ha någon som peppar/hejar/piskar på lite 🙂 .

I början av denna sociala distansering så funderade jag lite på det där med hur träningsmotivationen (ja min alltså) skulle påverkas av att inte kunna gå till gymmet. Nu vet ni ju att det de facto skulle kunnat gå att besöka gymmet, det är ju öppet, men att jag väljer ändå att inte gå dit pga risk för coronasmitta.

Flera av träningsapparna som finns har ju numera ställt om sig så att man antingen får inspiration till hemmaträning eller på annat sätt kan få pepp av olika challenges, utmaningar alltså. Eftersom Sverige är rätt ensamma om att ha valt just vår väg för att hantera smittspridningen, med eget ansvar och social distansering, så har vi ju ändå fördelen av att kunna träna utomhus och hålla rejält avstånd till andra. I många länder tvingas ju människor vara inomhus hela tiden och det är nog en mycket större mental utmaning att klara av.

En av apparna som jag använder, Strava, har startat en SOLOdarity Challenge i en månad framöver. Den går ut på att man ska röra på sig i 20 minuter per dag och “samla” ihop totalt tio timmar eller mer. Lite roligt ändå med såna initiativ och jag valde att haka på den, även om jag utan den också har som mål att få till minst trettio minuters träning varje dag. För min och makens del har det blivit många långa promenader, både för att få motion och frisk luft ute. Detta kompletterar jag med gruppträning i all ensamhet 🙂 . Träningskompisarna är på teven och det är faktiskt rent träningsmässigt inte jättestor skillnad att träna hemma. När det är övningar som egentligen ska vara med skivstång så använder jag kroppsvikt med modifierade övningar eller hantlar, så det ger gott om skön träningsvärk det också 😉 .

Vi har faktiskt gjort påskpremiär hemma detta år, som säkert många andra. Vanligtvis är vi ju antingen på någon resa eller med familjen, så lite ovanligt är det ändå. Men det går ju alls ingen nöd på oss, i det långa loppet kan det nog vara nyttigt att verkligen komma ner i varv och ha tid med lite hemmapyssel. Jag tänker på alla de som jobbar i vården och andra samhällsviktiga funktioner som denna vår har mer än någonsin att göra och när vi väl är igenom denna tuffa tid verkligen kommer att behöva återhämtning.

Det blir också mycket extra tid för att läsa och just denna bok av Bodil Jönsson har jag tänkt läsa rätt länge, men inte riktigt känt att jag haft tid för. Den går rätt snabbt att läsa, men det tar ändå tid för att man ska hinna reflektera över innebörden på sidorna. Jag rekommenderar att läsa den.

Idag är det söndag fast det är måndag och i väntan på vår och sommar så passar vädergudarna på att bjuda på kalla nordanvindar och snö. Jag hoppas verkligen att de kommer på bättre tankar, gärna så snart som möjligt.

Trevlig måndag!