Klimatsmart politik, ställtid och icke-verbala signaler

Som för väldigt många just nu så sker mitt arbete helt och hållet digitalt från hemmakontoret. Det är ju ändå väldigt bra att det går att göra nästan samma jobb digitalt, och när det snart blir dags att summera detta väldigt annorlunda år, så kommer åtminstone jag att kunna konstatera att mängden möten snarare har ökat och inte minskat.

Resandet sker ju numera med blixtens hastighet digitalt, det är ju uppkopplingen som emellanåt kan ta några sekunder extra, annars så har ju de flesta av oss fått mer timmar tillgängliga som inte innebär resande.

Som ni vet så brukar jag ju oftast försöka använda min restid för avkoppling och reflektion mellan jobb och möten, och nu får man istället lägga in den tiden mer planerat. Åtminstone för min del så är den “ställtiden” mellan olika uppdrag och jobb helt nödvändig. Att gå från det ena till det andra liksom.

Min dagliga vy från hemmakontoret, där jag trivs väldigt bra 🙂

I de flesta jobbsammanhang numera känner man ju de flesta och då funkar det bra med digitala möten, men jag upplever ändå att särskilt på europeisk nivå så är det mycket av alla icke-verbala signaler som går förlorade. När man pratar med kollegor från olika delar av Europa så är gester och kroppsspråk ofta det som säger betydligt mer än enbart orden, särskilt när engelskan har lite varierande kvalitet beroende på vilket land personen kommer från.

Men nu är vaccinen på gång och jag ser fram emot när de allra flesta börjar ha fått ta vaccin och man någorlunda mer tryggt kan träffa människor igen så småningom.

Som ni vet så är lokal- och närproducerat något som ligger mig varmt om hjärtat, det gäller det mesta men såklart med huvudsakligt fokus på maten. Efter en heldag med hälso- och sjukvårdsnämnden igår så hann jag med två minuters marginal koppla över till ett mycket bra seminarium med rubriken “Miljö, klimat och landsbygd – en politik för hoppfulla”.

Det var en väl investerad tid med två av partiets talespersoner, Jessica Rosencrantz och John Widegren. Vi diskuterade stora och viktiga frågor där Sverige som föregångsland är något som vi verkligen kan vara. Klimat- och miljöpolitik är stora områden som berör så många väldigt viktiga frågor, både idag och i framtiden.

Några av områdena som vi samtalade kring var bättre förutsättningar för skogs- och jordbruket ur många olika perspektiv, bland annat den svenska självförsörjningsgraden som nu är under femtio procent och därmed lägst i EU. För att använda ett norrbottniskt uttryck så kan man milt sagt säga att det är obra.

Landsbygdens utveckling och en lokalt förankrad rovdjurspolitik är också stora områden som diskuterades. Men en av de kanske största frågorna är den om tillgången till el som vi i norra Sverige inom en snar framtid kommer att få uppleva som en möjlig brist, något som aldrig tidigare har hänt. Norra Sverige har alltid producerat mer el som har förts över till södra delen av landet, men med de stora investeringar som planeras och utförs just nu som t ex batterifabriken Northvolt i Västerbotten och Hybrit i Norrbotten (plus alla andra stora investeringar som följer bland annat av dessa) så kommer tillgången till el att vara den kritiska punkten för att detta ska gå att genomföra.

Så summa summarum kräver både omställningen från fossilberoendet och tillväxt mer ren el både nu och framöver. Man beräknar att Sverige behöver 60 procent mer el till år 2045.

Imorse tänkte jag att det var så nyss jag lade upp en blogg så jag kanske får vänta lite, men sen såg jag att det redan är torsdag (!) och det inte alls var särskilt nyss som jag uppdaterade här. Det var nog mer ett tecken på att denna vecka har varit ganska packad med en mängd olika uppdrag.

Under de dagar jag har haft många och långa möten så har jag förstås inte haft särskilt mycket tid för träning, men då har jag ändå försökt klämma in en promenad ute för att få röra mig lite och också få lite frisk luft. Det blir ju inte lika många promenader mellan olika sammanträdesrum som kanske tidigare, när kontoret numera ligger jämte köket och resten av huset 🙂 .

Idag har jag mer luft i min almanacka, så idag tänker jag försöka få till ett “riktigt” träningspass om en stund. Även om ni vet att all rörelse räknas, så är det ändå najs att få till styrka, kondition och att få svettas ett bra tag.

Trevlig torsdag!