Nytt förtroende, Mors dag och EU

Svisch och så var det sista dagen i maj månad, och nu står försommaren för dörren. Igår mixade jag söndagen med lite jobb som behövde göras med att klippa gräset, få på plats våra nya utemöbler, med att hinna njuta både av den underbara blomman jag fick av barnen på Mors dag och att läsa ut en spännande bok i solstolen. Ja, ni hörde rätt – i solstolen. Som jag har längtat! Precis som det brukar vara i maj, så har det varit mycket jobb under en period nu. Därför tar jag vara på stunderna mellan sammanträden och jobb med att träna, läsa och handarbeta. Som ni vet vid det här laget 🙂 .

I fredags var det infrastruktur för hela slanten för min del, morgonen inleddes med Botniska Korridoren (tåg), sen styrelsemöte med Upab (bilar och parkering), och resten av fredagen ägnades åt Kvarkenrådet (båt och all annan kommunikation). På årsmötet för Kvarkenrådet EGTS (europeisk gruppering för territoriell samverkan) så är jag glad över att säga att jag valdes till andre vice ordförande! Riktigt roligt att ytterligare få fördjupa mitt arbete med våra gränsöverskridande områden tillsammans med vännerna i Finland. Jag har arbetat som styrelseledamot för Kvarkenrådet ett par år och nu är jag glad för att blivit vald till andre av tre vice ordförande. Tack för förtroendet!

Samarbetet över Kvarken har lång historia och i denna mer formaliserade form så firar vi 50-årsjubileum nästa år. Just nu är det mest synliga exemplet på vår samverkan den nya hypermoderna färjan mellan Umeå och Vasa som kommer på plats runt midsommar och då kommer att ersätta den nuvarande äldre färjan. Men vårt gränsöverskridande samarbete berör många fler områden, som t.ex. turism, näringsliv, hälsovård, forskning och utveckling. Genom att vi nu har bildat Nordens enda EGTS så kan vi ytterligare förstärka arbetet med detta. Inspirerande!

Denna fina hortensia som är fylld med knoppar fick jag tillsammans med fin choklad av mina barn igår på mors dag, tillsammans med så fin text på kortet så ögonen tårades. Så fint! En krukväxt som jag verkligen tycker om, hortensia i alla färger är så fin. Jag passade givetvis på att gratta min egen mamma, den allra bästa av alla, med att skicka blommor och prata en stund i telefonen.

På eftermiddagen fick jag en härlig stund i solstolen tillsammans med den bok som jag sträckläste tills den var slut. Spännande och bra, och jag sa sen till maken att om det hade varit en film så hade jag inte vågat se den 🙂 . Men bra läsning med ett högt tempo!

Jag hade ett snabbt ärende till bokhandeln igår, och råkade även komma hem med ett par nya böcker. Hoppsan 😉 . Det är inte alltid så lätt att låta bli nya böcker när man ser dem, och det finns ju hur mycket som helst som ser bra ut tycker jag. Det är en lyxig känsla av att ha olästa böcker som väntar på att bli lästa i bokhyllan, och snart är det ju sommar och lite lugnare tempo där det kan ges mer tid för lyxläsning som detta.

Under veckan så gjorde jag klart det sista på koftan som jag stickade färdigt tidigare. Fästa trådar, sy ihop ärmhålet och sy i knappar och mitt eget tygmärke återstod. Men nu är den helt klar och det blev en present till svärmor som blev jätteglad för den. Det är nästan det allra roligaste tycker jag! Just nu har jag en sommartröja i supermjukt bomull/bambu-garn som kan bli skön under någon sommarkväll. Avkopplande med handarbete när man kollar lite på teve på kvällarna. Roligt också att så många fler har upptäckt handarbete igen, det märks på att det inte är lika lätt att få tag i rätt garn lika snabbt som tidigare. Jag brukar ibland unna mig att köpa garn när jag ser ett fint mönster, på så sätt så har jag alltid garn som väntar på att bli använt. Det är en rikedom att ha hemma 🙂 .

Senare under veckan är det dags för Europaforum Norra Sverige (EFNS) som vanligtvis hålls i något av våra fyra nordligaste län varje år, och i år är det digitalt med Jämtland/Härjedalen som värd. Syftet med detta är att samla politiken i hela norra Sverige för en direkt påverkan gentemot EU. I år är temat EU:s gröna giv, och som vice ordförande för EFNS har jag förmånen att få delta i några av talarpassen under dagen. EFNS firar 20-årsjubileum av samarbete, men vi är ganska överens om att vi får skjuta firandet lite på framtiden än så länge givet pandemin förstås. Dagen kommer att innehålla en mängd intressanta delar, bland annat om EU:s transportkartor, där vi med gemensamma krafter under många år har jobbat systematiskt från norra Sverige med att de facto finnas med på kartan. För ett antal år sen så kapade man faktiskt kartorna lite norr om Stockholm, vilket gjorde att norra Sverige faktiskt inte ens fanns med på deras kartor. Så är det inte längre, och nu är vår region högintressant från EU-nivån kopplat till de investeringar och satsningar som sker här. Det visar på vikten av påverkansarbete och att vara synlig i de forum där besluten fattas.

Den här tiden då allt grönskar och växer snabbt är så härlig! Denna bild tog jag för några dagar sen, så nu är det ännu grönare överallt. Underbart!

Trevlig måndag!