Välskrivet med research och att luras

Den ljuvliga sommarvärmen som varit den senaste tiden har fått ge plats för lite regn och lite kyligare vindar. Regnet är nog välbehövligt förstås, men oj så jag ser fram emot att sommarvärmen kommer tillbaka snart! Det är en så lyxig känsla att veta att man kan ta en promenad, löpsväng eller cykeltur utan att riskera att bli kylslagen. Eller att behöva öka tempot för att hålla värmen 🙂 .

Förra veckan fick jag en lyxig stund i frisörstolen hos min duktiga frisör på Art by Wixners, Anna Eriksson-Tjärnlund. Jag tycker att det är så skönt att helt lita på en sån kompetens och veta att hon alltid levererar ett bra resultat som passar mig och min person. Att kunna se och veta vad en person både passar och trivs i, och ändå hitta nya infallsvinklar varje gång för att man ska känna sig fin och piffad är verkligen en kompetens. Som en extra bonus så tycker jag om att kunna stötta våra lokala företagare.

Just nu är det en period av mycket förberedelser inför den stundande sommaren, som förhoppningsvis lite efter midsommar går in i ett lägre tempo. Innan dess är det budgetfullmäktige både för kommunen och regionen som ska genomföras, EU-beredning på SKR, styrelsemöte med Upab (parkeringsbolaget i Umeå), överläggningar med revisorerna och en hel del annat som följer av mötena.

Men det som hägrar mest just nu är min inbokade tid för första vaccindosen. Äntligen är det min tur!

Det slog mig häromdagen hur naturligt det känns med våra dagliga promenader och att det numera är något som vi inte behöver fundera på att göra, det bara blir av helt enkelt. Lite grann som att borsta tänderna, det är ju också något som man bara gör som en rutin. Jag ska verkligen försöka hålla i det så mycket som möjligt, även när pandemin klingar av.

I fredags fyllde pappa år och nästan hela familjen överraskade honom med att ta med smörgåstårta, tårta och present och så fikade vi ute på deras altan. Vi hade lurats litegrann med att säga att vi hälsar på under lördagen, men istället så kom vi alla dit på hans rätta dag i fredags. Vädret var ljuvligt och vi satt ute länge och pratade tillsammans. Underbart!

Eftersom mina föräldrar har fått båda vaccindoserna och vi själva inte hade träffat någon fysiskt på flera dagar så var det möjligt att kunna träffas även inomhus under helgen. På lördagen passade jag och maken på att åka runt lite i mina gamla trakter och det är roligt att se allt som är det samma men också det som är nytt. Dessutom var det roligt att kunna få köra bil ett tag också, den här våren har det inte blivit särskilt många mil med bilen, med de reserestriktioner som har funnits för att hindra smittspridningen.

Igår släpptes den tredje boken i Denise Rudbergs serie Kontrahenterna som jag snabbt köpte. Jag tyckte att de två första delarna i serien var mycket bra och ser fram emot att läsa den tredje. Det är mycket intressant att läsa, även om det är i romanform, böcker om kvinnornas roll under andra världskriget. Det är ju nästan uteslutande litteratur skriven om själva striderna och där var ju männen i absolut majoritet. Dessa böcker är välskrivna med god research gjord och ger en bredare bild av kvinnor i Sverige under 1940-talet. Bra!

Det är ju alltid en utmaning att bara köpa en bok när man är på Åkerbloms bokhandel, det finns ju så mycket som man vill läsa. Igår klarade jag inte riktigt den utmaningen, så jag köpte även den senaste boken av Mari Jungstedt 🙂 . Men snart är det ju sommar och mer tid för lyxläsning tänkte jag.

Idag blev det en lunchpromenad i sol men också blåst, och på väg tillbaka gick vi genom Döbelns park här i Umeå, och såg en härlig skolklass som hade avslutning. De var så glada och bad så artigt och snällt om vi kunde ta några foton av hela deras klass, och det gjorde jag förstås gärna och med glädje. Supersöta ungdomar!

Trevlig tisdag!