Nordisk elflygstrategi, fast förbindelse till Finland och den allra gladaste händelsen!

Då är det söndag igen och även denna dag ägnas åt jobb och förberedelser. Det är faktiskt lite skönt att det är mulet här i Umeå och inte supervarmt som det är i södra Sverige just nu (men det får gärna komma till midsommar 🙂 ). I alla fall när man behöver stå vid datorn och ägna sig åt att förbereda den kommande veckan som nästan helt ägnas åt fullmäktige. Imorgon måndag är det kommunfullmäktige i Umeå och på tisdag och onsdag är det fullmäktige i Region Västerbotten. Samtliga dagar har förstås budget som huvudtema, precis som det alltid är på fullmäktige innan midsommar.

Inför budgetfullmäktige i regionen så har vi Moderater lagt många förslag i vårt alternativ till budget och regionplan som vi kommer att debattera. Ungefär 96 procent av regionens budget avsätts för hälso- och sjukvård, och för regional utveckling är det då ungefär 4 procent att använda. Men dessa 4 procent hamnar ändå ofta i fokus då det berör frågor som engagerar. Så även mig såklart, och det är förstås en av anledningarna till varför jag är vice ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden 🙂 .

Infrastrukturen är en av de frågor som, om man måste rangordna dem, är den mest centrala och den fråga som ger förutsättningar till all annan regional utveckling. Fungerande infrastruktur är grunden för etableringar i näringslivet, för att människor ska kunna arbetspendla, för att gods till och från länet ska kunna levereras, och all annan utveckling. Därför engagerar det mig väldigt mycket. Det är liksom inte själva rälsen eller asfalten som i sig är det intressanta, utan för att det ger möjlighet för människor att kunna resa och träffas för att skapa smarta idéer, utveckling och jobb. Det är samma sak med den digitala infrastrukturen som är lika viktig och som vi menar borde vara en del av den nationella infrastrukturen.

Sen att jag gillar att flyga, att köra bil och att resa över huvudtaget, ja det är ju en bonus som jag ser det. Jag är vald till vice ordförande för Kvarkenrådet EGTS (europeisk gruppering för territoriell samverkan) och genom det så får jag möjlighet att jobba ännu mer med dessa frågor. Där är allt som pågår inom elflyget mycket intressant och från vår sida så driver vi Moderater frågan om att vi ska initiera en nordisk elflygstrategi. Det kommer att vara ett av framtidens miljövänliga sätt att resa i våra geografiskt stora regioner och kommer att få stor betydelse för våra regionala flygplatser.

Frågan om en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa är en fråga som vi har drivit länge, mer än trettio år, och nu finns det ett starkt internationellt intresse för denna fråga, och i Kvarkenrådet har vi tagit initiativ till en gedigen förstudie för att kunna avgöra om det blir möjligt framöver. Så spännande att få vara med om den utvecklingen!

Men hörni, den kanske allra gladaste händelsen sen senast är ju att det äntligen blev min tur att få första dosen vaccin! I torsdags var det min tur och det var roligt att se hur väl det löpande bandet funkade på Nolia och hur smidigt allt gick. När jag kom hem med min vaccinationslapp ifylld så skrev jag in dagen för min andra dos i almanackan, men såg samtidigt att det inte stod vilket klockslag som jag fått för den. Jag skulle kunna misstänka att det borde vara samma tid som för den första dosen, men det måste jag kolla upp såklart. Det kändes fantastiskt att vara ett steg närmare fullt vaccinerad!

Veckan har annars präglats av hälso- och sjukvårdsfrågor, överläggningar med EU-beredningen på SKR och lite annat. Ikväll väntar även ett extra gruppmöte som blir det sista innan sommaren. Och så EM-fotbollen såklart! Jag var rätt nöjd över att jag inte hade något inbokat sammanträde på fredag eftermiddag då det var dags för Sveriges match mot Slovakien. Nu ska vi fortsätta heja fram dem på onsdag kväll i matchen mot Polen förstås!

Imorgon blir det förstås även intressant att se om misstroendeomröstningen mot sittande regering kommer att fälla densamma, eller hur det kommer att gå. Vad jag tycker om den nuvarande regeringen är ju ingen hemlighet direkt, vi jobbar ju varje dag för att byta styret både nationellt, regionalt och lokalt. Men den som lever får se och nu är det upp till vänsterpartiet att löpa linan ut imorgon. Ni kan lita på att nyhetskanalerna är fullt bevakade från min sida i alla fall 🙂 .

Trevlig söndag!