Sverigeresa och sommarsummering

Högsommaren börjar gå mot sensommar nu när augusti har gjort sin entré och det är dags att så smått börja summera en riktigt fin sommar. Även om jag ser fram emot en fin sensommar och början på hösten, så känns det i luften att den härliga värme som vi fått njuta av nu börjar övergå i en mer krispig luft. Det gillar jag också och det passar lite bättre med att arbetet nu börjar växla upp igen efter sommaren.

För varje år så tycker jag att jag blir lite bättre på att inte dra igång jobbet för fulla spjäll på en gång, utan försöka – med betoning på försöka – mjukstarta. Än är det långt ifrån fulländat, men steg för steg så 😉 .

I början av juli så gjorde jag och maken en Sverigeresa, i likhet med förra sommarens roadtrip som vi gillade mycket. Man hinner se mycket av vårt avlånga land när man har egen bil och styr både tempo och intresse själv. Huvudmålet för vår resa var att besöka dottern med sambo och det var mysigt att besöka dem i Borås under några dagar.

På väg dit (96 mil från Umeå) så gjorde vi några stopp, i Västerås där vi övernattade och hann med att besöka domkyrkan med anor från 1100-talet. Det är mycket historia i våra kyrkor och jag tycker att det känns mäktigt att veta att man går på samma golv som många av våra historiska företrädare i landet. Man blir ödmjuk inför det.

Innan vi lämnade Västerås så stannade vi till vid Anundshög som är Sveriges största gravhög och dateras till 600-1000 e Kr. Vi fortsatte vår resa mot Borås och pausade en stund vid Husaby kyrka där Olof Skötkonung, som anses vara Sveriges första kristna kung, döptes vid år 1000. Mycket historia blir det alltid på våra resor, oavsett om det är i Sverige eller i Europa.

Borås var ju som sagt min höjdpunkt med besöket hos dottern med sambo, men när vi denna gång hade egen bil och några dagar tillsammans så gjorde vi en utflykt till Marstrand tillsammans. Det är ju så nära till typ allt i södra Sverige!

Och vilken fin dag vi fick i Marstrand!

Extra kul för oss som inte hade besökt Marstrand med Carlstens fästning!

Utöver Göteborg så har jag inte besökt västkusten särskilt mycket, så det var kul att även besöka Smögen med den välkända bryggan.

Så vackert!

Jag var tacksam över att det inte var så mycket folk den dagen som vi besökte Smögen, för det är ju inte så lätt att hålla avstånd just på bryggan om det skulle vara trångt. Men vädret var inte det allra bästa, så det bidrog nog till att vi kunde strosa runt utan trängsel.

När det var dags för ungdomarna att börja jobba igen så körde jag och Anders vidare mot Skåne. Lund, Österlen, Smygehuk, Kivik såg vi på resan. Sa jag att allt i Skåne är så nära? 🙂

Ale stenar som är Sveriges största skeppssättning, var det också häftigt att se och tänka sig hur den fornlämningen har använts som riktmärke och kanske solur under så lång tid. Historia igen 🙂

Gelato och kaffe smakade fantastiskt gott vid havet!

Efter Skåne så tog vi färjan över till Gotland för några dagar och det är sällan som Almedalen har varit så stilla just andra veckan i juli 🙂 . Det var skönt att hinna besöka lite mer av Gotland än man annars hinner med när Almedalsveckan är igång.

Jag har inte besökt Hoburgsgubben sen jag var liten, så det var mysigt att köra runt på Gotland och hinna se en hel del. Sverige är verkligen vackert!

Både jag och maken tycker mycket om att se och uppleva vårt land, men det är ju också alltid skönt att komma hem och sova i egen säng. Juli månad har vi varvat med sköna stunder i solstolen med en bok och med att måla om ett par rum hemma. Vi blev mycket nöjda med resultatet!

Alldeles nyligen så har jag fått hjälpa sonen att komma i ordning i sin nya och större lägenhet som han flyttat in i. Det är så roligt att kunna hjälpa ungdomarna på sina resor i vuxenlivet och följa dem när de utvecklas inom olika områden. Sonen har nu fått en jättefin lägenhet i ett hus som nästan är lika gammalt som vårt, och det är en särskild känsla med hus som har en lång historia.

Sommaren har verkligen varit fin och fyllt på minnesbanken med mycket fin familjetid och upplevelser, så det är dags att så smått dra igång allt jobb igen. Förmiddagen har ägnats åt just det, så nu hejar jag på Sveriges fotbollsdamer i semifinalen i OS!

Trevlig måndag!