Där tjejerna vill vara, dit kommer killarna

Idag känns det som att sensommaren så smått är på väg att övergå till höst, med mulet och regn som hänger i luften och en luft som är krispig och kyligare än tidigare. Men det är förstås i sin ordning och nu är det inte länge kvar innan min favoritmånad på hela året är här. Jajamensan, det är förstås september jag pratar om.

I lördags hade jag en riktigt bra dag i Vasa, Finland, där jag i egenskap av vice ordförande i Kvarkenrådet och i Regionala Utvecklingsnämnden i Västerbotten fick delta och tala på Wasa Future Festival. Fokus för hela dagen var elflyg, fast förbindelse över Kvarken och den nya färjan som alldeles snart tas i bruk. Bara favoritfrågor alltså!

Det är som alltid trevligt att träffa vänner och kollegor som ordförande i Kvarkenrådet och riksdagsledamoten Joakim Strand. Det är något befriande härligt med att träffa människor som har fokus framåt och där eventuella problem är till för att lösas, inte gnälla över. Både jag och Jocke var överens om att mentaliteten i norra Sverige och norra Finland är rätt lika, och det är nog en av anledningarna till att Kvarkenrådet nästa år firar 50 år och genom åren har varit framgångsrika i vårt samarbete.

Wasa Future Festival hölls i Bocks Corner, som genom den driftige och handlingskraftige Sture Udd, numera är Bocks Village. Den konstnärliga utsmyckningen passade mycket fint där, och jag fastnade särskilt för denna installation som mycket präglar just mentaliteten och handlingskraften i regionen. Måste man ta sig fram genom hinder så får man hitta ett sätt 😉 . Det är också ett sätt att säga “what´s next” för att komma vidare och inte stanna upp och vara nöjd. Nu när världens mest moderna och miljövänliga färja alldeles snart trafikerar Kvarken så ligger vårt fokus på kommande elflyg och förstås en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa. Det är det som är “next”.

Alla som fick delta fysiskt på plats hade munskydd inomhus och avstånd, det var endast när man var aktiv talare som man inte hade munskyddet. Det kändes bra att mina två doser av vaccinet är tagna och att det har hunnit gå en tid sen dos nummer två. Men oj så roligt det var att få samtala med nya och gamla vänner på riktigt liksom! Hela eventet sändes på YouTube också, och det var inte utan att man kände sig som en kalv på grönbete och mindes hur det var att vara rookie igen 🙂 . Det blir ju faktiskt någonting annat att kunna snacka lite vad som helst över en kaffe när man ses, istället för via zoom eller något annat digitalt verktyg. Även om jag som ni vet gillar digitala lösningar som också är smidiga att kommunicera genom.

Helt underbart att få flyga igen! Denna gång med Jon Air som sköter taxiflyget mellan Umeå och Vasa, och som alltid är supertrevliga och serviceinriktade. Mycket härligt att flyga med dem!

I paneldiskussionen som vi avslutade dagen med så talade jag bland annat om vikten av att skapa attraktiva platser i vår region, särskilt nu när vi etablerar Nordic Battery Belt i Sverige, Finland och Norge. Det kommer inte på långa vägar att räcka med befintlig arbetskraft här, utan kompetensen måste fyllas på från många håll för att täcka enbart industrins behov. Det jag då talade om var hur viktigt det är att skapa platser som kvinnor och tjejer ser sin framtid i, där man kan se sig själv både här och nu, men även i framtiden. Jag sa det som är tämligen uppenbart, nämligen att där tjejerna är dit kommer också killarna. Så en jämställd region är nyckeln till framtiden. Det var extra kul att det efter seminariet blev många bra samtal om just detta med flera av deltagarna.

Igår var det en vilsam söndag hemma med nästan hela familjen, så jag passade på att njuta av sensommaren och solen ute i solstolen en stund. Jag tänkte att det gäller att ta tillvara det, för sannolikt så är det inte så många såna dagar kvar innan hösten är här. På kvällen igår så firade vi dottern som fyllde år i lördags med en fantastiskt god middag på Bistro Le Garage. Oj så gott det var! Vi kunde dessutom sitta utomhus och njuta av sensommaren på kvällen.

Förrätten blev “råbiff på norrländsk ko” och det kan ha varit den godaste råbiff jag hittills har ätit. Jösses så jag fick behärska mig för att inte slicka tallriken 🙂 . Umeås restauranger levererar hög klass!

Till varmrätt blev det kotlett från Edgården med färsk potatis, brytbönor och fänkål/äpple. Samma sak här, så himla gott!

Ingen trerätters utan efterrätt såklart! Choklad är ju sällan fel 😉 och en god kopp kaffe till det, sen var vi mätta och belåtna hela sällskapet!

Ikväll är det terminens första styrelsemöte med Umeåkretsen för Moderaterna och efter det väntar gruppmöte med fullmäktigegruppen i Umeå. Så nu kan man med fog säga att man är igång på nästan alla fronter.

Trevlig måndag!