Svensk mat är klimatsmart, köp och stötta lokalproducerat

September rullar på med en ganska hög fart och idag är det höstdagjämning, så nu är hösten verkligen här. Inte mig emot, jag tycker om hösten. Och som ni vet så är ju september min favoritmånad, så jag försöker hinna med att ta vara på den också. Lättare sagt än gjort dock, särskilt veckor som dessa.

Igår var det ett mastigt regionfullmäktige som enligt planeringen var det sista digitala, åtminstone just nu. Man vet ju inte hur pandemin utvecklar sig, men nu när de allra flesta har fått dubbla doser av vaccinet så känns det bättre. Nästa fullmäktige planeras att hållas som innan pandemin, fysiskt alltså. Så det kommer så småningom att bli en blandning av fysiska och digitala möten framöver. Min vy från kontoret kommer att blandas upp med de sammanträdeslokaler som vi använde innan pandemin. Men som det verkar så är det fler och fler som vill ta digitala möten oftast och sen kombinera dessa med fysiska diton när det behövs, inte tvärtom. Vi har lärt oss mycket under pandemin om digitala möten och nu inser många att det är smidigt och funkar bra.

Under gårdagens regionfullmäktige så var det många ärenden, däribland en hyfsat lång debatt om Region Västerbottens miljö- och klimatstrategi. Det är i grunden bra att en så stor organisation som regionens tar fram åtgärder som man själv kan och ska genomföra för att minska miljöbelastningen, i alla fall om man i nästa skede ska kunna vara trovärdig i samverkansarbetet med andra organisationer och aktörer i länet i dessa frågor. För miljö- och klimatstrategin för Region Västerbotten handlar om hur organisationen själv ska göra för att bidra till minskade utsläpp och annat.

Från min och Moderaternas sida så har vi genom hela processen med strategin lyft att det närproducerade måste väljas i första hand, före ekologiska alternativ när det gäller upphandling av livsmedel, vilket jag också yrkade på i gårdagens debatt inför beslutet. Regionen är en stor aktör i länet som kan och ska bidra till länets utveckling, livsmedelsförsörjning och beredskap. Om Region Västerbotten väljer närproducerade livsmedel före ekologiska så stärker vi jordbruksnäringen, det lokala näringslivet och krisberedskapen.

Vi ville att detta skulle vara tydligt i strategin för att upphandlare inte ska hamna i situationen att två likvärdiga produkter jämförs och där den ena är ekologiskt odlad i Brasilien eller något annat land långt borta och den andra är närproducerad, och man väljer den ekologiskt odlade för att nå upp till målet om 60 % ekologiska inköp som är uttalat i miljö- och klimatstrategin. I strategin har S/MP/V-styret uttalat att man ska “sträva efter att välja närproducerade livsmedel”. Vilket förstås inte är det man då kommer att välja i första hand om man ser att man inte uppnår målsättningen om 60 % ekologiska livsmedel till 2030.

Det var flera ledamöter från S och MP som uttalade att deras ambition var att man ska välja närproducerat först, men när det väl kom till beslutet så kunde de ändå inte sätta närproducerat före det ekologiskt odlade. Och bara för att vara tydlig, de lantbrukare som väljer att odla ekologiskt i Sverige är det förstås inget problem med, men eftersom att det krävs betydligt större markarealer för att producera samma mängd som vid konventionell odling, så är det svårare att få det att räcka till för länets behov. I en studie från bland annat Chalmers så har man dragit slutsatsen att ekologisk mat till och med kan vara sämre för klimatet än konventionellt producerade livsmedel, just med hänvisning till att det krävs större markarealer. I Sverige och Västerbotten håller den konventionella produktionen hög kvalitet, med höga krav på djurskydd och liten användning av både antibiotika och bekämpningsmedel.

Jag menar att Region Västerbotten istället bör fokusera på att öka inköpen av närproducerade livsmedel och genom att köpa mer av det så stärks det lokala näringslivet och bidrar man till att hålla landsbygden levande. Det är att ta ansvar och ha en helhetssyn på länets utveckling, och bidra till fler jobb och ge förutsättningar för fler att jobba som lantbrukare. Synd bara att inte den styrande S/MP/V-majoriteten tycker likadant.

I fredags så käkade jag och Anders en mycket god middag på Rex här i Umeå, så himla trevligt! Kantarelltoast till förrätt och sen en ljuvligt god råbiff för min del. Mums! Så härligt att efter pandemiuppehållet på drygt 1,5 år äntligen igen kunna besöka Rex för mat och prat i en mysig miljö med supertrevlig personal. Även om vi fortsätter att hålla avstånd, tvätta händerna och sånt, så betyder det mycket att vi nu åter kan få igång en viktig näring för alla. Jag ser fram emot att snart igen kunna äta gott ute på restaurang i Umeå! Extra bra förstås att de har medvetna val av råvaror och satsar på närproducerade sådana. Det är viktigt för hela kedjan från jord till bord.

Full fart på många fronter just nu och på fredag morgon blir det tidig revelj för resa till Östersund och Norrlandskonferensen med Moderaterna från våra fyra nordligaste län. Så just nu är min stående utmaning att hitta luckor för rörelse och träning 🙂 . Men nu är det dags för lite lunch innan resten av arbetsdagen ska genomföras.

Trevlig onsdag!