Gränsöverskridande mellan Australien, Italien, Sverige och Slovenien

I tisdags fick jag förmånen att få representera Kvarkenrådet EGTS i egenskap av vice ordförande, och tala på ett seminarie som OECD arrangerade. Temat på konferensen var Government Beyond Recovery: Towards a future-fit public sector. Det vill säga hur kan återhämtningen efter Corona bli en startpunkt för starkare samhällen och en bättre ledning (governance på engelska är ett lite bredare begrepp, men ni förstår vad jag menar hoppas jag).

Seminariet som jag deltog som talare på hade rubriken “Innovation through Cross-Border Collaboration: Achieving Global Public Goods” och det var riktigt roligt att få representera ett gott exempel på det i egenskap av Kvarkenrådets långa samarbete. Nästa år firar vårt samarbete 50 år!

Mina kollegor i panelen var på översta raden från vänster: moderatorn Marco Daglio, Head of Observatory of Public Sector Innovation (OPSI) OECD, Marianna Karttunen, Head of Unit International Regulatory Co-operation OECD, Alex Stubb, Professor and Director of the School of Transnational Governance (också tidigare statsminister i Finland); i nedre raden ser ni undertecknad och Luke Wilson, Cross-Border Commissioner, Government of Victoria i Australien.

Grymt bra panel att ha samtal med! Överraskande bra samtal också, även fast det var i ett digitalt format. Det är ju inte alltid givet att det blir ett samtal och dialog när man inte är i samma rum, men jag kände mig nöjd med dialogen om gränsöverskridande samarbete i ett globalt perspektiv. Spännande att höra erfarenheterna från Australien också, vi är mer lika än olika med långa avstånd och annat. Jag hoppas att jag nån gång framöver får möjlighet att besöka Australien och Nya Zeeland, det har sedan väldigt länge stått högt uppe på min bucket-list.

Så här såg min “studio” ut hemifrån, denna vy har ni sett flera gånger vid det här laget. Men det är egentligen rätt häftigt att vi tillsammans kunde ha ett bra samtal i panelen från Australien, Italien, och Sverige där Slovenien var värd för konferensen. Talaren innan vår paneldiskussion var från UAE (United Arab Emirates), så teknik kan verkligen göra det möjligt att jobba gränsöverskridande. Ibland får man positiv energi från de andra talarna och detta var verkligen en sån gång!

Vi diskuterade både det som funkar bra med cross-border cooperation som till exempel i Kvarkenrådet mellan Sverige och Finland, men även det som är problem och svårigheter. Jag tog upp som exempel när vi i Kvarkenrådet under många år hade jobbat systematiskt för att få till den nya färjan som nu är igång, och upplevde ointresse och motstånd från den nationella nivån i Sverige och Finland, men då vi istället vände oss direkt till EU-nivån där intresset var stort och där de såg ett Europeiskt intresse för den blå delen av E12 (vatten alltså). När vi fick med oss EIB som garant för lån så blev den nationella nivån i våra båda länder intresserade. Detta mindes Alex Stubb som då jobbade på EIB och lyfte upp detta under vår samtal som ett mycket bra exempel på hur man får hitta alternativa vägar för att komma framåt. Så roligt!

Just nu så förbereder jag inför helgen då jag ska köra norrut till Luleå och Boden, på lördag ska jag träffa Moderatkvinnorna i Boden och tala om arbetet i Moderatkvinnorna Sverige. Det ska bli kul. Det känns bra att jag och maken för nästan två veckor sen kollade i almanackan och insåg att hoppsan, är det snart dags att byta däck på bilen. Så vi bokade tid för byte och det var tur, för när Anders kom dit så var de i stort sett fullbokade och telefonen ringde oavbrutet. Det var nog fler än vi som hade kikat på väderprognosen och insett att det nog blir vinter även i år 😉 .

Det är skönt att ha det gjort, för nu ligger temperaturen och pendlar runt nollstrecket och det är kallt på nätterna. Vi har än så länge bara fått snöblandat regn, men hos föräldrarna i Gammelstad så ligger snön redan. Det blir till att köra extra försiktigt imorgon. Nog för att jag alltid gör det, men det är skönt att inte ha någon särskild tid att passa i synnerhet som vägarbetet längs E4 fortgår och det är svårt att säga om det blir köer eller lotstrafik. Det visar sig imorgon.

Jag ska faktiskt passa på att ta med mina symaskiner för en service hos pappa också, det är dags att sy nya gardiner till köket och nu har maskinerna fått jobba en del så en service blir bra. Nu tror jag att det är dags för en kopp kaffe innan resten av dagens arbete ska betas av.

Trevlig torsdag!