Frihet gäller alla

Så länge jag kan minnas har rättvisa och frihet varit viktiga frågor för mig. Att få bli bedömd för den person man är och med de kompetenser man har, och att få vara den man vill vara eller bli. Så definierar jag begreppet frihet. Nu ser ju inte verkligheten ut på det sättet, men det borde den göra.

Istället är det kön, religion, sexuell läggning eller annat som tillåts ta över. Vårt sätt att leva i Sverige har inte kommit av sig själv, utan har föregåtts av många före oss som också trott på idén av tolerans och frihet.

Denna vecka är det fokus på Pride, och precis som med internationella kvinnodagen så drömmer jag om den dag då ingen av dessa dagar eller veckor kommer att behövas längre. Helt enkelt den dag då människor får vara individer i vårt gemensamma samhälle och bli bedömda utefter sina kompetenser och inte på vilket sätt man väljer att leva sitt liv. Eller med vem.

Helt ärligt så kan jag inte fatta hur vissa kan provoceras så mycket av hur andra vuxna myndiga människor väljer att leva eller vem man blir kär i. Jag menar, inte spelar det ju någon som helst roll vilken sexuell läggning andra har.

Vi kan inte vara så toleranta att vi tolererar intolerans. Frihet gäller alla.

För ganska många år sen så var frågan om könsneutrala äktenskap uppe och jag fick en hel del kommentarer i stil med att “såna borde väl inte få…” Min motfråga blev då varför staten skulle lägga sig i med vem myndiga människor valde att leva med. Jag har fram till idag inte fått något svar på den frågan. För det finns inget rimligt svar att få.

Kvinnors rättigheter är också ständigt under attack runt om i världen, och det går inte att tänka att vi är färdiga med frågorna. Tyvärr. Det sker vedervärdiga övergrepp konstant, som det som alldeles nyligen hände med mamman i Göteborg som blev överkörd och dödad av sina egna söner. För att de tyckte sig ha den rätten. Sin egen mamma. Ofattbart.

Trygghetsfrågor, lag och ordning måste komma högt på agendan. Att känna trygghet är grundläggande i samhället, och att veta att brott beivras och de skyldiga fälls. Även när brott sker mot kvinnor. Frihet gäller alla.

Trevlig onsdag!