Största hotet mot svensk jämställdhet

Imorse lyssnade jag på Devin Rexvid som är forskare inom hedersrelaterat våld och han talade om hedersvåld på SVT. Detta är ett ämne som har engagerat mig länge, även innan jag riktigt hade formulerat det för mig själv så har jag reagerat starkt på framför allt synen på kvinnor och tjejer.

Jag träffade honom när han besökte Umeå i början av februari 2020, några veckor innan pandemin stängde ner världen, då han talade om detta ämne för ett mer än fullsatt auditorium. Mycket intressant, tankeväckande och upprörande på samma gång. Han har även skrivit böcker i ämnet, läs gärna.

Devin Rexvid säger “Vi brukar säga att blod är tjockare än vatten. I en hederskultur är hedern tjockare än blodet.” Det är viktigt att detta måste få ett slut, i Sverige kan detta omöjligt vara acceptabelt eller ens tolereras. Som mamman som dödades av sina två söner som körde ihjäl henne i Göteborg. För att de ansåg sig ha rätt att göra det. Sin egen mamma.

“Det handlar om mäns kontroll av kvinnors kropp, beteende och sexualitet. Det är det man behöver konstatera” säger Devin Rexvid i SVT. Att förstå varför man tar till hedersrelaterat våld är förstås viktigt, men att detta får förekomma i Sverige kan aldrig någonsin accepteras.

Det gäller förstås att fånga upp pojkarna tidigt för att kunna bryta de normer och värderingar som innebär att det är pojkar som räknas och att flickor är värdelösa. Därför måste t.ex. förskolepersonalen få utbildning i dessa viktiga frågor för att så tidigt det någonsin går kunna se signalerna och fånga upp dem.

Det är ett så djupt provocerande synsätt att kvinnors kroppar, sexualitet och fertilitet är någon slags kollektiv egendom. Att män ska kontrollera kvinnor och tjejer för att inte männens heder ska vanäras. För de flesta av oss är det svårt, för att inte säga omöjligt, att ens försöka ta in hur söner kan döda sin egen mamma eller någon annan kvinna i sin närhet.

Som att kvinnan inte är en egen person som äger sin egen kropp och sitt liv. Det är dags att detta synliggörs mer och att det förebyggande arbetet får ett vokabulär samtidigt som vi alla pratar om dessa frågor i det offentliga samtalet.

Som Devin Rexvid gör på ett föredömligt sätt. Han säger: “Jag saknar ett språk för det förebyggande arbetet. I Sverige pratar vi inte så mycket om heder och vanheder, men för dessa pojkar är heder viktigare än livet och friheten.”

Jämställdhet gäller alla i Sverige. Inte bara några. Det är inget som kan kompromissas bort.

Trevlig onsdag!

Ett svar på ”Största hotet mot svensk jämställdhet”

  1. Kerstin Åmark skriver:

    Bra att du uttalar detta. Diskussionen och medvetenheten måste bli mycket bättre när det gäller detta ämne.

Kommentarer är stängda.