Åsa Ågren Wikström

Arbetslöshet, energikris, bidragsbrott – nu får vi ordning på Sverige

Sensommaren visar sig från sin vackra sida och även om vi här i norra delen av landet har mer beskedliga temperaturer än i den södra delen dessa dagar, så är det skönt med sol och lagom många plusgrader 🙂 .

Idag har jag passat på att njuta en stund av det fina vädret och få mig en härlig skogspromenad med Milo, att få låna föräldrarnas fina vovve en stund ger fin energi.

Samtidigt som det är sommar och varmt ute, så fylls nyheterna och flödet varje dag med oroande nyheter om skenande elpriser, inflation och begynnande lågkonjunktur. Under oljekrisen i början av 1970-talet så var jag för liten för att veta något om det, men att vi skulle hamna i en energikris nu under 2020-talet är ju helt otroligt. Men eftersom den socialdemokratiska regeringen har tillåtit nedmontering av fungerande kärnkraft till endast kvarvarande sex reaktorer samtidigt som vi ska ställa om från fossila energikällor och få fram mer ren el, ja det går ju helt enkelt inte ihop.

Korkat är ju ett milt uttryck. Eller förstås en eftergift till miljöpartiet för att kunna fortsätta regera, och som sen drabbar både hushållen och näringslivet. Man brukar ju säga att socialdemokraterna är ett parti med två idéer, att ta makten och behålla den.

Samtidigt är inflationen i Sverige och övriga världen den högsta på 30 år, och även om ekonomer spår att det kan komma en vändning under 2023 så finns det många osäkerhetsfaktorer.

Problemet i Sverige är att vi har EU:s fjärde högsta arbetslöshet, det är bara Spanien, Grekland och Italien som har fler arbetslösa. Det är förstås så att åtta år av socialdemokratiskt styre har satt spår i den svenska ekonomin. Detta i kombination med att vi alla till mans blir mer oroliga och kanske drar åt den egna svångremmen och inte köper det vi hade tänkt eller gör den investering vi planerat, kan leda till att ekonomin bromsas.

Därför menar Moderaterna att överskottsmålet som finns i Sverige måste ligga kvar och finanspolitiska experiment skulle vara särskilt skadliga just nu. Istället måste utgifterna ses över och minskas.

Reformutrymmet som finns måste främst användas till försvaret, rättsväsendet och välfärden. Att pressa tillbaka bidragsbrotten är viktigt, om dessa kunde halveras så frigörs det bara genom det 10 miljarder kronor. En halvering alltså. Självklart ska ju inga pengar alls gå till bidragsbrott, men det är såna sjukt stora pengar man pratar om som vi alla betalar och några fuskar till sig.

30 dagar till valet. Du kan hjälpa oss att få ordning på Sverige igen. Det går.

Trevlig fredag!