Säkrare och bättre vägar, inte sänkta hastighetsgränser

Denna söndag för 28 år sen så fick jag den första av mitt livs två bästa gåvor, då föddes min dotter. I detta sammanhang är det verkligen på sin plats att ibland stanna upp när tiden känns som att den bara rusar på, jag minns den söndagen 1994 som igår. Eller i alla fall väl valda delar av den 😉 . Så för ett par dagar sen fick hon ett par presenter lite i förskott och så har jag förstås sjungit för henne tidigare idag, grattis gumman!

Att få följa sina vuxna barn på deras väg i livet är kanske den finaste upplevelsen, och att vi i vintras hade möjlighet att umgås en hel vecka i solen tillsammans är minnen som jag sparat närmast hjärtat och tar fram med jämna mellanrum. Särskilt i tider som dessa med en intensiv valrörelse från tidig morgon till sen kväll så behövs balansen i livet. Så idag firar vi hennes födelsedag!

Idag är det som de flesta söndagar en hel del arbete och förberedelser inför den kommande veckan som står på min agenda. Nu när valrörelsen är i full gång så är det jobb från tidig morgon till sen kväll alla dagar, så det vill till att man hittar stunder för avkoppling och rörelse. Men det är bara 28 dagar kvar till valet och nu räknas varje stund och är viktig fram till dess.

Som ni väl känner till så är fungerande infrastruktur en av mina hjärtefrågor. Det som ger förutsättningar för all annan tillväxt och utveckling i länet och landsändan. Den som har färdats via vägnätet i norra Sverige har nog själv upptäckt att det finns en hel del övrigt att önska i form av underhållna vägar och hastigheterna.

Det svenska vägnätet är en viktig del av landets infrastruktur. Mer än 8 av 10 transporter sker på väg, och bil är också det dominerande färdsättet bland svenskarna. Men vägarna är kraftigt eftersatta, och såväl underhåll som investeringar i vägtrafikens behov har negligerats. På senare år så har Trafikverket därför valt att sänka hastigheterna på viktiga vägar. Det är fel väg att gå i ett län av Danmarks storlek.

Vi vill förbättra de svenska vägarna, vars standard kommer att vara lika viktig i framtiden. 130 mil statlig väg har fått sänkt hastighet till följd av eftersatt underhåll de senaste åren. Sverige behöver en rejäl satsning på att rusta upp vägstandarden. Hastigheten på alla statliga vägar där hastigheten sänkts på grund av dåligt underhåll, måste återställas.

På nationell nivå så satsar vi Moderater sedan tidigare 20 miljarder kronor mer än regeringen under planperioden för att återställa, utveckla och rusta landets vägar. Vi vill öka resurserna till vägunderhåll. För norra Sveriges del, med alla planerade, pågående och kommande investeringar så är detta oerhört viktigt.

Tidigare idag höll Ulf Kristersson sitt sommartal och det var ett lösningsfokuserat, framåtriktat och energigivande tal. Han presenterade ett reformpaket som vi vill sjösätta under de första hundra dagarna om vi får förtroendet att leda landet. Det handlar om en sammanhållen politik för dem som jobbar, för dem som har jobbat och för dem som ska börja jobba.

  • För det första vill vi förstärka jobbskatteavdraget, med fokus på låga och medelhöga löner så att alla som går till jobbet på dagarna får sänkt skatt i dyra tider.
    Det är en frihetsfråga.
  • För det andra så sänker vi skatten för landets pensionärer lika mycket som jobbskatteavdraget och rättar till de rödgrönas konstiga pensionsuppgörelse.
    Det är en rättvisefråga.
  • För det tredje så inför vi en helt ny jobbpremie med fokus på dem som är långtidsarbetslösa, så att det alltid lönar sig att komma tillbaka in i arbetsgemenskapen.
    Det är en värdighetsfråga.

Ingenting skapar välstånd i ett land så som arbete. Ingenting motverkar enskilda människors fattigdom som att ha ett arbete. Ingenting skapar nya klassresor som att få sitt allra första arbete.

Idag är det 28 dagar kvar till valet.

Trevlig söndag!