Fler poliser och hårdare straff

Igår var det full fart från tidig morgon till kvällen och det blev en sen matbit efter klockan 21 när det sista gruppmötet innan valet var klart. Valstugan öppnades igår och det blev en positiv dag med många bra samtal. Så jag hade inte riktigt orken sent igår kväll för bloggen, så jag prioriterade sömnen istället. Men så kanske det blir dessa 26 dagar som är kvar till valet.

På Renmarkstorget här i Umeå målar vi nu så mycket blått vi bara kan. Utöver många vänner i valstugan så körde vi också lunchkampanj i stan, och det är överraskande positivt bemötande vilket är roligt.

Utöver valrörelse så pågår förstås allt ordinarie arbete med vanligt tempo, så nu gäller det att ladda med ork och energi för att orka ända in i kaklet. Men när man möts av positiva och glada samtal och samtidigt vet att ett maktskifte är möjligt och ligger nära, så orkar man lite extra.

Dessutom så fick vi härligt sensommarväder igår och även idag, och även om det är varmt att stå i solen vid valstugan så är det skönt att kunna jobba ute i shorts och kortärmat.

Idag kommer jag att vara i valstugan på förmiddagen och under eftermiddagen är det regionala frågor med fokus på infrastruktur och vägarna som står på min agenda. Ikväll är det den första av flera partiledardebatter i valrörelsen och det kommer jag såklart att följa.

Igår kom det tyvärr väntade, men beklagliga beskedet från Centerpartiet att de nu valt Socialdemokraterna på nationell nivå. På lokal och regional nivå har vi ett gott samarbete med Centern och därför är det extra trist när den partiledningen på den nationella nivån väljer vänsterkartellen. För egen del så har jag ett gott samarbete med centerpartister från hela länet i den regionala kontexten, och vi fokuserar på viktiga frågor för Västerbotten och lämnar den nationella delen därhän.

En annan sak som alltid är viktig, men kanske extra viktig just nu, är ju förmågan att kunna skilja på sak och person. Att man tycker olika i sakfrågor innebär ju inte att man behöver tycka illa om personen. Jag skulle önska att fler skulle ta ett extra andetag innan det kommer otrevliga kommentarer. Det skulle göra tröskeln lägre för fler att vilja engagera sig i våra gemensamma samhällsfrågor tror jag.

För efter att ha stått i valstugor sen valet 2002 så har jag blivit bemött på många olika sätt, några helt oönskade. Så om fler skulle bemöta andra som de själva skulle vilja bli bemötta så tror jag att det skulle bli ett generellt bättre samtalsklimat.

Med 26 dagar kvar till valet har vi fullt fokus på vår egen politik. Sakpolitik i centrum och de samhällsproblem som vi ser varje dag som brottslighet, otrygghet, vårdköer, infrastruktur och energi.

Trevlig tisdag!