Tala på COP 28

Det blev en intensiv vecka som gick, med årets sista plenarsession i Regionkommittén i Bryssel. Många bra möten och överläggningar före och efter voteringarna också.

Efter att ha landat med försenade plan i torsdags kväll, så var det extra skönt att få sova hemma i egen säng. I fredags så började mina förberedelser inför det side event under COP 28 som jag är inbjuden som talare till. Det ser jag fram emot, och lite extra roligt att få delta som ledamot för Regionkommittén och kommandes från Umeå och Västerbotten också. Det nordliga perspektivet är viktigt att lyfta fram i alla olika sammanhang, och i detta fall så kommer jag att fokusera på det lokala och regionala perspektivet kopplat till den gröna omställningen.

Som ett av exemplen från Umeå och Västerbotten kommer jag att lyfta det arbete som Vakin gör tillsammans med Godawari, Nepal i ett treårigt projekt som leds av UN Habitats Global Water Operators Partnership och finansieras av EU-kommissionen. Det handlar om att få rent vatten, bra avloppsrening och avfallshantering, frågor som är viktiga överallt. Alla vill ha och behöver detta som en del i att få en bättre miljö och minska klimatbelastningen.

Jag har jobbat med förberedelserna inför detta under helgen, och har en del inläsning kvar att göra, men jag ser fram emot att kunna få vara en liten del av klimattoppmötet och bidra med perspektiv från norra Europa. På onsdag ska jag tala under rubriken “Adaptation beyond borders: an EU Mission towards climate resilience”. Spännande!

När jag landade hemma tillsammans med maken så kan man ju lite lagom stillsamt konstatera att det hade kommit en hel del snö under dagarna jag var i Bryssel 😉 . Enligt uppgifter så skulle snödjupet vara 51 cm här i Umeå, så nu klarar vi nog oss ett tag framöver med den mängden. Det blev en hel del skottande under fredag eftermiddag för att hitta igen bilen och annat, så det behövdes inget besök till gymmet för styrketräning den dagen i alla fall.

1 december så tändes julgranen på Rådhustorget, och i år har de hittat en ståtlig sådan. Fint!

Utöver förberedelser inför mitt anförande på COP 28 på onsdag, så fylls denna vecka även av årets sista regionala utvecklingsnämnd, styrelsemöten och medlemsaktivitet med Umeå centrala Moderatförening där jag är ordförande. Så nu är det dags att snart käka lite lunch för att sen fortsätta jobbet.

Trevlig måndag!

Ett svar på ”Tala på COP 28”

  1. 💃👌

Kommentarer är stängda.