Nordic Connector mellan Sverige och Finland

Sköna maj, välkommen till vår bygd igen, och nu väntar vi bara på att våren ska komma liksom för att stanna. Idag skiner solen här i Umeå men det är inte särskilt många plusgrader i luften än, men det kommer nog snart.

Våren är ju fylld av olika röda dagar och denna vecka är det Kristi Himmelsfärds dag som delar av veckan, och jag ska inte sticka under stol med att det faktiskt är ganska skönt med veckor som ger tillfälle till en kort paus. Idag är det en luftigare dag, började dock morgonen med digitalt sammanträde och sedan dess har det varit inläsning och skrivjobb.

Idag känner jag mig lite nöjd faktiskt över att ha föraning till lite lätt träningsvärk efter nästan två timmars badminton med maken, dottern med sambo igår. Jämnt så det förslog och väldigt roligt! Annars känner jag mig glad över att foten kan verka hålla efter att jag köpt nya löparskor och testat att springa en halvmil ett par gånger den senaste tiden. Min marschfraktur som jag drog på mig för några år sen har inte tillåtit det tidigare, men nu håller jag tummarna för att det kommer att gå bra!

Förra veckan gjorde vår moderata regiongrupp i Region Västerbotten ett intressant besök till vännerna i Vasa, Finland. Vi fick god information om hur deras omställning till välfärdsområden (går ungefär att översätta till våra regioner) går och hur det nybyggda sjukhuset i Vasa funkar. Vi besökte det under pågående byggnation, så det var kul att komma tillbaka till full verksamhet i huset.

Därefter fick vi en god information om mycket av vårt gemensamma arbete i Kvarkenrådet EGTS av direktör Mathias Lindström. Det arbetet väver samman våra två länder som sedan lång tid har jobbat tillsammans. Utöver mellanfolkligt samarbete, sjukvård och kultur, så är det förstås infrastrukturen som lägger grunden för fortsatt utveckling av vår gemensamma gränsöverskridande region.

Vi diskuterade arbetet med Nordic Connector, som är namnet på den fasta förbindelsen mellan Umeå i Sverige och Vasa i Finland som nu den finska regeringen har med i sin regeringsförklaring, och som Trafikledsverket i Finland har i uppdrag att utreda förutsättningarna för. Det är väldigt intressant att få möjligheten att finnas med i arbetet med så stora frågor och som kommer att ha så stor positiv påverkan på vår region. Vi ser ju effekterna av Öresundsbron för Öresundsregionen och i det aktuella geopolitiska läget så är en fast förbindelse på det kortaste avståndet mellan Sverige och Finland också en framtidsfråga.

Det var riktigt vackert vid överfarten med Aurora Botnia till Finland över Kvarken, nästan spegelblankt och med kvällssol. Äntligen har vi snart ljust dygnet runt och det är bara att tanka så mycket dagsljus det går. Nu får vi lite återbäring för den mörka delen av vintern 🙂 .

Under helgen som gick så hälsade mamma och pappa på hos oss, och vi fick mysa lite med en gosig Milo. Full fart och en massa hundmys!

Snart dags för lite lätt lunch, och sen förberedelser för veckans sammanträden.

Trevlig måndag!

Lämna ett svar