Många dimensioner av livets variationer

Ljuset har verkligen återvänt och det är ljuvligt att det ljusnar tidigt på morgonen och inte blir mörkt förrän sent på kvällen, och än är det bara början på den ljusa årstiden. Än så länge tvekar våren och det är rejält med snö kvar som också ska smälta bort, men precis som vanligt så brukar det gå fort när det väl börjar tina.

Cykeln är framtagen och nu väntar inga bilfärder norrut på ett tag för min del, så snart blir det däckbyte också. Det är fortfarande kallt på nätterna och ingen direkt värme i luften, men denna årstid så kan ju det ändras väldigt snabbt. Aprilvädret gör skäl för namnet som vanligt 🙂 .

Det har varit rätt mycket som har hänt sen senast, och ett relativt flitigt resande för olika möten, överläggningar och diskussioner har jag ägnat mig åt. EPP-familjen i EU som Moderaterna tillhör har haft kongress i Bukarest, Rumänien, där Ursula von der Leyen valdes till EPP:s toppkandidat inför EU-valet som stundar i juni.

Den svenska moderata delegationen på EPP-kongressen var större än så här, men det var inte lätt att få alla på samma plats samtidigt 🙂 . Mycket trevligt att träffa vänner och kollegor från både Sverige och stora delar av Europa för goda samtal och skratt!

Tillsammans med vännen och kollegan Jelena Drenjanin, som är vice ordförande i EPP i Regionkommittén, så fick vi goda samtal med Emil Boc som tidigare varit premiärminister i Rumänien och nu är borgmästare i Cluj-Napoca på hemmaplan, och är en av våra ledande företrädare i Regionkommittén i EU som jag är övertygad om att vi kommer att få se mycket av framöver på europeisk nivå. Dessutom alltid supertrevlig och konstruktiv!

Att politik verkligen är på allvar och spelar roll blev väldigt tydligt då vi diskuterade vikten av samarbete och att stärka EU. Ett starkt möte var med Oleksandr Sienkevytj, Mayor i Mykolaiv, Ukraina. Kollegan och vännen Jelena Drenjanin har jobbat mycket med det östliga partnerskapet och har djupa kunskaper om det, vilket är viktigt i arbetet på alla nivåer men särskilt i Regionkommittén i EU.

Engagemang och kunskap är viktigt och lägger god grund för samtalet under rubriken “Local dialogue on EU enlargement. Local authorities in support for Enlargement as a strategic investment in peace, security, stability and prosperity in Europe.” Samarbete och goda relationer är nyckeln för utveckling och fred. Vi är mer lika än olika.

I mitten av mars gick det tionde European Summit of Regions and Cities av stapeln i Mons, Belgien. Det centrala diskussionsämnet här var det kommande EU-valet och sammanhållningspolitiken framöver, hur vi ska fortsätta att minska skillnaderna mellan olika regioner inom hela EU för att alla ska kunna utvecklas på bästa sätt efter sina förutsättningar. Genomgående var det tydligt att budskapet var leave no one behind, alltså att inga regioner ska lämnas att klara sig själva inom unionen.

Egentligen finns det väl bara ett ord för att Sverige blev fullvärdig medlem i Nato – äntligen!

Sen senast vi sågs här på bloggen så har vi haft en del sorg, svärmor gick bort och trots att det blev ett fint avsked så är det så sorgligt och ledsamt. Det spelar ingen roll att hon blev 90 år, vi hade alla sett fram emot många fler år tillsammans, men så blev det inte.

Hon älskade blommor, så det kändes fint att få säga hej då med vackra blomarrangemang som en sista hälsning. Det är förstås en del av livet som alla går igenom, men det spelar liksom ingen roll ändå, sorgen får ta sin plats och ljusa minnen kommer fram tillsammans.

Mitt i sorgen så fick vi också fira att svägerskan fyllde 60 år, så den senaste månaden har verkligen bjudit på många dimensioner av livets variationer. Igår kom jag hem efter ännu en begravning, av moster som också fick ett långt liv. Det blev också ett fint avsked, och trots att det var en sorglig anledning så var det samtidigt trevligt att träffa släkt och vänner som man ser allt för sällan. Hur klyschigt det än kan låta, så ger begravningar tid för reflektion och att tänka en stund i stillhet över vikten av att leva och vad som är viktigt i livet. Det borde man nog tänka på oftare.

Imorgon väntar länsförbundsstämma här i Umeå och det ska bli trevligt att träffa moderata kollegor från hela länet. Nästa vecka är det dags för regionfullmäktige och en hel del annat jobb. Mer om det senare.

Trevlig fredag!