Hjärnstark och semester

Semester innebär för mig en möjlighet att låta tankar och idéer landa, att inte ha några tider att passa möjligen med undantag av lunch och middag ?. Helt enkelt ett brejk från vardagen även om det inte är helt och hållet så, det har det aldrig varit för min del. Men ändå.

Semester är också en möjlighet att helt äga sin egen tid och använda den till sånt jag mår bra av. Som att läsa böcker. Jag har nyss läst klart boken Hjärnstark av Anders Hansen, en bok som bygger på forskning men är skriven med ett populärvetenskapligt perspektiv. Sjukt inspirerande och intressant att läsa om hjärnforskning!

Boken handlar om hur träning, i huvudsak konditionsträning, och fysisk aktivitet och rörelse påverkar hjärnan. Jag började läsa den på flyget igår och det är nog troligt att jag gärna läser den igen senare. Många intressanta sidor att ta del av.

Bilden kommer från boken Hjärnstark 

Vissa delar känns ju självklara när man läser dem, som att man klarar av stress och ett högt tryck bättre om man tränar. Att viss stress är positiv för kroppen vet vi om och att stress under en period inte är några större problem. Däremot om man är orolig och stressad under en längre period så kan detta orsaka skador på hjärnan. Det man kan göra själv är att prioritera motion och träning som ett sätt att hantera stressen. Det funkar!

Hansen tar upp flera forskningsexempel, som ett där det undersöktes varför vissa personer drabbades av hjärtinfarkt och hur särskilt stress påverkade detta. I den studien fick 3000 finländare svara på frågor om hur de levde och det visade sig att de som tränade minst två gånger i veckan hade mindre problem med stress och ångest. De var dessutom mindre arga och hade en mindre cynisk livssyn. Tänk om många fler runt om i världen skulle börja röra sig mer…

Bilden kommer också från boken Hjärnstark

I boken tar Hansen upp det faktum om att det inte handlar om magrutor eller att vara sportig, utan att ge sig själv bästa förutsättningar att funka så bra som möjligt. För så är det ju. Att orka mer, att ha förmågan att vara sitt eget bästa jag som kan vara en mängd olika saker för olika personer är ju det som i slutänden kommer att spela roll. Att orka och vilja vara snäll, att orka stå över cyniska och elaka personer eller att helt enkelt orka lyfta matkassarna från Ica gör ju att man skapar ett bättre liv för sig själv och sina nära.

Därför var det så skönt att få en stund på löpbandet och lite styrka igår efter att ha suttit länge på flyget, likaså imorse efter frukosten. Jag körde lite intervaller på löpbandet, tänkte försöka “lura” hjärnan att löpning är kul. Försöka duger ?.

Då känns det skönt att nu efter lunchen kunna lägga sig och läsa en annan bok, har inte riktigt bestämt mig än men jag har ett gäng att välja bland i paddan så det blir säkert nåt bra.

Trevlig måndag!