Påverka i Bryssel

Som ni vet så har jag haft olika uppdrag inom ramen för Regionkommittén i Bryssel denna vecka och flera intressanta och viktiga frågor har avhandlats.

Idag har det varit utskottsmöte med ENVE som ansvarar för frågor om energi, miljö och klimat. Som jag skrev tidigare så är diskussionen om dricksvattendirektivet en fråga som berör oss mycket och förutsättningarna i Sverige, och kanske specifikt i norra Sverige, är annorlunda än i andra delar av Europa.

Kommissionen har lagt ett lagförslag som Regionkommittén har behandlat och lagt förslag till ändringar på det ur det lokala och regionala perspektivet. För det är ju på den nivån som vattnet de facto finns.

Det är också ur ett svenskt perspektiv viktigt att den lokala och regionala nivån får ett stort inflytande i dessa frågor, givet att vi i ett europeiskt perspektiv har andra förutsättningar. Jag tänker förstås på det kommunala självstyret och att både den lokala och regionala nivån har egen beskattningsrätt, så ser det inte ut i alla länder i Europa.

Det gör att vi får något andra perspektiv på kostnadsökningar, ökade kontroller och administration i frågor om till exempel dricksvatten. Ur det perspektivet får man utgå ifrån att sådana kostnader hamnar på den lokala nivån, kommunen alltså, och det gör att åtminstone jag blir restriktiv till ökad detaljreglering från EU. Det är och måste vara en nationell angelägenhet.

Jag köper att man på en övergripande nivå från EU vill uttala att samtliga medborgare ska ha tillgång till säkert och bra dricksvatten, det tror jag alla kan vara överens om. Gott så.

Men på vilket sätt, alltså HUR-frågan, det ska tillgodoses och tillhandahållas i varje land måste vara en nationell och sen en lokal/regional sak. Subsidiaritetsprincipen alltså, att frågor som berör medborgaren ska fattas så nära henne eller honom som möjligt.

Under lunchen idag så hade vi i den svenska delegationen möte med SKLs experter i vattenfrågor och EU-parlamentariker för att lyfta den lokala/regionala nivån i denna viktiga fråga. Det blev en mycket bra lunch med goda samtal.

Särskilt bra att kunna spela in lokala och regionala perspektiv på frågan i ett tidigt skede, i EU-parlamentet börjar de jobba politiskt med frågan nu och Jytte Guteland var glad över goda synpunkter från oss.

Vi diskuterade också vikten av att vara närvarande i rätt tidpunkt här i Bryssel för att kunna påverka frågor i rätt riktning för oss i Sverige. SKL har ett Brysselkontor (precis som även norra Sverige har). De underströk vikten av goda samtal med politiken på alla nivåer för att kunna göra skillnad och kunna bidra med kunskap och förståelse för våra olika förutsättningar.

Umeå och Övik höll ställningarna idag i Regionkommittén, här är jag och kollegan Glenn Nordlund (S) som är KSO. Som jag har skrivit tidigare så har vi från Sverige ofta liknande uppfattningar i olika frågor på europeisk nivå. Ofta, men inte alltid förstås ?.

Igår blev det en lång mötesdag, först gruppmöte med EPP, sen med oss svenskar och så utskottsmötet. När jag var klar hade klockan hunnit bli nästan 18 så jag tog en promenad direkt en lite längre stund än jag tänkte för att se äta en bit mat. Det var skönt att dels få röra på sig lite, dels att se några andra områden än jag vanligtvis brukar hinna med. Dessutom så hade jag nog somnat utan att orka äta om jag hade gått till hotellet direkt ?
Det blev ändå en tidig kväll med läsning och vila. Välbehövligt.

Det är vår här i Bryssel, även om det känns senare än vanligt även här. Körsbärsträden har börjat blomma men är bara i början av det. Nästa gång jag är här lär det ha kommit betydligt längre.

Det har varit mastiga dagar och om allt är i tid med flyget så lär jag vara hemma strax efter midnatt idag. Ska bli så skönt att sova hemma i egen säng, precis som alltid. Imorgon är det fredag och jag har en hel del på min att-göra-lista på jobbet, det samlas en hel del att hinna med veckor som denna då jag har uppdrag på annat håll.

Jag passar på att gå igenom det mesta i mejlboxen i väntan på flyget, det känns bättre att inte spara allt tills imorgon. Min önskan är att hinna med lite träning också, men det får bli i mån av tid när att-göra-listan är avklarad.

Snart dags att flyga hem!

Trevlig torsdag!