Bryssel och tusen tack!

Dessa dagar är fyllda, och emellanåt till bredden välfyllda, med jobb och politik. Ungefär som april brukar vara. Just i år är min aprilmånad lite extra välfylld utöver jobbet av förtroendeuppdrag, en del kopplat till det stundande valet förstås.

Igår kväll hade vi sedvanligt gruppmöte med den moderata fullmäktigegruppen och andra moderata medlemmar inför kommande fullmäktige sista måndagen i månaden. Vi gästades av ett par av våra kommunala bolag, INAB och Umeva/Vakin. INAB informerade om kommande och pågående aktuella frågor kopplat till infrastruktur, som den del av Blå vägen/E12 som går över Kvarken till Vasa. Mycket intressant och spännande att diskutera frågor kopplat till vidareutveckling av Umeå hamn och hur det går med den nya färjan.

För de flesta kommuner i landet är vatten/avlopps-frågan mycket aktuell, de flesta anläggningar vi har idag som ligger nedgrävda och försörjer såväl vårt dricksvatten som avlopp är ganska gamla och för Umeås del börjar de vara underdimensionerade sett till vår befolkningsökning. De kommande investeringarna är stora och politiken kommer att få ta ställning till många övervägningar och prioriteringar framöver.

Jag passade på att ställa några frågor gällande dricksvattendirektivet från EU som är aktuellt just nu och det känns bra att jag fick betryggande svar från Umeva. På torsdag ska just detta diskuteras i Bryssel i ENVE-utskottet och förhoppningsvis får vi även till goda samtal om detta med några av våra svenska MEP, alltså members of parliament eller EU-parlamentariker som vi kallar dem 🙂 .

Om en stund är det dags att invänta flygtaxin för att sen flyga till Bryssel för två utskottsmöten i Regionkommittén denna vecka, först “mitt” eget CIVEX där vi ska ha överläggningar om många saker, bland annat handlingsplan för stöd till skydd av offentliga platser som kopplas till terrorismen, men också diskussion med företrädare för Europeiska kommissionen med ansvar för städer, digitalisering, infrastruktur och internationellt samarbete. Det ser jag fram emot.

På torsdag deltar jag på det utskott som jag också har kopplingar till givet att jag är ambassadör för Covenant of Mayors, Borgmästaravtalet på svenska, ENVE-utskottet som ansvarar för miljö, energi och relaterade frågor till det. Just nu är det dricksvattendirektivet som står på agendan. Vatten, och framför allt dricksvatten, bedöms bli (om det inte redan är det) motsvarigheten till oljan framöver. Det vill säga vikten av rent vatten kommer att bli en mycket viktig tillgång. Ja, det är det ju såklart redan nu, men just det faktum att vi bara tar det för givet är något som kommer att ändras i takt med klimatförändringar. Vi ser ju hur tillgången till dricksvatten minskar betänkligt på flera håll i världen och även på närmare håll i Europa och även delar av Sverige.

En av mina clivior hade börjat blomma igen när jag kom hem sent igår kväll efter mötet 🙂 

För att fortsätta lite på spåret med förtroendeuppdrag, så vill jag först och främst säga varmt TACK till alla er som har hört av er, kommenterat och grattat mig efter min helsida i VK i lördags givet min andraplats på landstings-/regionlistan. Det värmer massor! Jag ser verkligen fram emot att få fördjupa mig i såväl regionala frågor som hälso/sjukvårdsfrågor även efter valet. Som ni vet så är jag ju mycket för att se helheter och hur saker hänger ihop och komplexiteten i det för att sen kunna ha idéer och förslag till förändring och förbättring. Politik alltså.

Om du också är intresserad och vill engagera dig i Moderaterna, varmt välkommen!

Nu vankas det lite lunch innan det är dags att stänga väskan för att resa till Bryssel.

Trevlig tisdag!