Svisch svisch och Bryssel

Då var det fredag och det är nästan så jag tänker “igen” när jag skriver det. Just nu så känns det som att veckorna består av måndag och fredag bara. Svisch svisch. Men det har varit en mycket bra vecka och särskilt de två mötesdagarna i Bryssel under måndag och tisdag.

I tisdags var det möte i ECON-utskottet i Regionkommittén och det inleddes med överläggningar med vår svenska kommissionär Cecilia Malmström som är ansvarig för handelsfrågorna. Det blev ett bra möte som överraskande nog inleddes i tid (!), både jag och Cecilia log lite åt det som annars inte direkt tillhör vanligheterna i Bryssel. Det märktes också på några av ledamöterna som anslöt till mötet att de var förvånade över att mötet började “så tidigt” 🙂 .

Extra kul också att Cecilia Malmström är från Sverige och är tydlig och klar i diskussionen! 

Handelspolitiken inom EU står inför flera utmaningar just nu, som Brexit och USA:s föreslagna ståltullar bland annat. Det blev en bra överläggning om framtida frågor att försöka lösa och under mötet sa Cecilia Malmström att även Regionkommittén nu kommer att vara en del av arbetsgruppen som jobbar med detta. Mycket bra.

Handel är en viktig del för länder, regioner och städer och det är centralt att dessa nivåer också får ett inflytande över handelsavtalen, trots allt så är det ju på lokal och regional nivå företagare inom handel finns, oaktat om handeln är global, nationell, regional eller lokal. Frågan om transparens lyftes och Cecilia underströk vikten av just detta och lyfte även fram att vi i Sverige har en lång tradition av det.

Ur mitt perspektiv är det viktigt med subsidiaritetsprincipen, alltså att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur viktigt just detta är, särskilt kopplat till EU-nivån. Vi behöver ett bra samarbete i EU, ensam är verkligen inte stark, men EU måste också fokusera på och göra rätt saker. Göra mindre men bättre helt enkelt. Sen står det också klart att vi i Sverige och Västerbotten har massor att vinna på att samarbeta med andra länder och regioner, vi kan lära oss mycket som kan förbättra vår egen region.

Igår var jag i Stockholm över dagen och temat var helt fokuserat på digitalisering och statens roll kopplat till näringslivet. Många bra insikter kom där och det ska bli roligt att jobba vidare med dem tillsammans med kollegorna.

När jag landade på kvällen så hämtade Anders mig och så hade han bokat bord på Rex för en middag. Dotterns sambo jobbar som kock där och när vi kom hem så skickade jag ett varmt tack för så god mat som han och hans kollegor hade lagat. Han blev glad och sånt värmer 🙂 . Jag valde vit sparris med bresaola till förrätt och vårkyckling till varmrätt, oj så gott! Jag och Anders hann också med många bra samtal under kvällen, det är ett bra sätt att catch up tillsammans när det är hektiska veckor som dessa.

Jag gillar veckor som dessa med huvuddelen bra möten med intressanta personer som man kan lära sig massor av och dessutom ha trevligt med. Det är roligt med högt tempo och intensiva dagar när man vet att det kommer att ges tid för återhämtning lite senare. Jag övar också aktivt på att få mikropauser och mentalt koppla av en liten stund, kanske bara stanna till någon minut för att titta på en vacker plantering eller liknande när man promenerar mellan möten. Det räcker långt.

Senare idag ska vi ha avslutningsfika för en uppskattad kollega som går vidare till nytt jobb. Det är bra att kompetenta kollegor är efterfrågade i näringslivet såklart, det är bra för oss alla. Men lite trist förstås att inte kunna ses för en kaffe och diskussioner oftare. Men jag är glad över att kollegan går till ett spännande uppdrag som jag hoppas få se mycket mer av framöver, dessutom här i stan så det är bra för Umeå.

Solen skiner och jag ska få en liten lunch i mig innan jobbet väntar igen. Det blir nog en cykeltur på eftermiddagen, jag vill gärna vara ute när det är fint väder. Kanhända blir det ett besök på gymmet också, igår skämde jag bort mig själv med nya träningskläder och det inspirerar.

Trevlig fredag!