Life changers i Umeå

Imorse blev det också en tidig revelj, dock inte för att valkampanja denna morgon utan för att jobba på Morgonpasset tillsammans med kollegorna. Det är en återkommande mötesplats för näringslivet och det offentliga som är mycket uppskattat och har många år på nacken som företeelse.

Första torsdagen varje månad så går Morgonpasset av stapeln och efter frukost med nätverkande så är det en eller flera intressanta talare som föreläser om ett ämne beroende på vilket tema just den morgonen har.

Idag var temat Biotech som Umeå ligger långt framme inom. Ett av målen för varje Morgonpass är att man ska få åtminstone en aha-upplevelse, det vill säga att man får lära sig något nytt som är överraskande på ett positivt sätt. Idag fick jag flera sådana stunder.

En av talarna idag var Fredrik Almqvist som är VD för Quretech Bio, ett företag som utvecklar läkemedel som avväpnar bakterier istället för att döda dem vid en infektion. Bakterierna får svårare att utveckla resistens mot läkemedlet. Det låter ju i mina lekmannaöron då “typ jättebra”, men när han berättar om magnituden av till exempel Tuberkulos och hur många som man beräknar kommer att drabbas av det och hur man genom forskning som sker i Umeå (typ supercoolt!) kan bidra till att behandlingen och medicinen verkar snabbare och bättre, ja då får man ju nästan gåshud.

Antibiotikaresistens är ju mycket allvarligt och utan fungerande antibiotika går det inte att genomföra cancer- eller transplantationsvård, så denna forskning och utveckling är riktigt viktig. Himla spännande start på dagen!

Om du är nyfiken så läs gärna mer om allt som händer här i Umeå inom detta område. Life science är ett område där Västerbotten och Umeå är starka och såväl kompetens som närhet till stödsystem för att ta forskningen till produkter för en världsmarknad finns här. Riktigt intressant och för mig som ni väl känner till vid det här laget, är mycket intresserad och fascinerad av området runt friskvård, hälsa och motion så är detta också ett spännande område som jag ser fram emot att lära mig mer om.

Det hoppas jag få möjlighet att göra även inom politiken i nuvarande landstingsform, men som vid årsskiftet kommer att bli Region Västerbotten där såväl sjuk- som friskvård och regionala utvecklingsfrågor kommer att ligga. Jag står tvåa på Moderaternas valsedel till landstinget och hoppas förstås få Ditt förtroende att få jobba vidare med framåtsyftande frågor för Västerbotten.

Om ungefär 80 timmar stänger vallokalerna och sen vet vi hur det gick. Men fram tills dess ska jag göra allt jag kan för att så många som möjligt väljer Moderaternas valsedlar!

Dagens lunch är mycket lättlagad 😉 som det nu är dags att äta, maten är framdukad och idag blir det en favorit – fjällfil med hjortronsylt som pappa har kokat!

Mums filibabba! Det gäller att äta bra grejer, gärna från norra Sverige 🙂 . Även om ni vet att jag tidigare har accepterat att det under valrörelsen får bli något mer snabbmat än tidigare så är balans och omväxling ledord här. Gott är det hur som helst!

Trevlig torsdag!