Tack för förtroendet vänner!

Igår blev det en lång men bra mötesdag i Bryssel, denna gång med ENVE-utskottet i Regionkommittén. Det är ett utskott som, i likhet med de andra, hanterar en mängd viktiga och högst relevanta frågor för den lokala och regionala nivån. Alltså där vi alla finns, i kommuner och regioner.

Igår deltog även Eero Ailio som är rådgivare på GD Energi i Europeiska kommissionen i överläggningar om utvecklingen av Covenant of Mayors, Borgmästaravtalet. Det är ett europeiskt initiativ kopplat till miljö- och klimatåtgärder i kommuner och regioner som har uppmärksammats och nu sprids till flera delar av världen, nu är nästa steg ett Global Covenant of Mayors. Umeå kommun har deltagit i Borgmästaravtalet många år och jag själv har förmånen att vara ambassadör för detta genom mitt uppdrag i Regionkommittén.

Jag var glad över att flygen hem från Bryssel via Stockholm till Umeå var i tid igår, vi landade till och med före tidtabell hemma strax före midnatt igår. Anders hämtade mig från flyget och det var lika skönt som vanligt att somna hemma i egen säng.

Denna vecka har varit fylld av olika politiska uppdrag som alla hänger ihop, kommunen i måndags, europeisk nivå och så idag avslutades veckan med första mötet med den nya moderata landstingsgruppen. Vi tillträder i det nuvarande landstinget som vid årsskiftet blir region. Jag tycker att det är bra att de regionala frågorna för Västerbotten samlas, såväl sjukvårdsfrågor som regionala utvecklingsfrågor är sådana som bör hanteras i ett större perspektiv.

Vår moderata landstingsgrupp konstituerade sig idag och jag valdes till vice gruppledare! Det känns riktigt bra och stimulerande att få det förtroendet av gruppen. Vi har god och bred kompetens i gruppen och jag ser fram emot att få jobba mer med de frågorna tillsammans med mina moderata kollegor. En bra och rolig avslutning på en bra vecka!

Varmt tack vänner!

När vi var klara med dagen på landstinget så promenerade jag hem och såg att det var ungefär 2,5 km att gå enkel väg, en bra promenadsträcka för dagen. Sen hade jag ett par ärenden att uträtta innan affärerna stängde, så jag gick in till stan med en bra ljudbok i öronen.

Förra helgen råkade jag hinna höra ett intressant inslag på Nyhetsmorgon i TV4 med Soki Choi om ny spännande forskning. Det handlade om banbrytande forskning som visar att fibrer och nyttiga bakterier kan förebygga och reducera stress, ångest och depression. Hon pratade om kopplingen mellan tarmbakterier, tarmen och hjärnan och jag tyckte det var väldigt fascinerande att lyssna på.

Så idag passade jag på att köpa boken hon har skrivit om detta och det ska bli riktigt intressant att läsa och lära mig mer om detta. Soki Choi har forskat om komplexa sjukvårdssystem på Karolinska Institutet och Harvard och föreläser om framtidens hälsa och sjukvård, och som ni vet är detta något som intresserar mig. Så jag ser fram emot god läsning!

Ikväll blir det en lugn stund hemma, kanske i soffan och kolla lite teve. Vila och återhämtning är helt centrala nycklar för att jag ska funka och bara det går att få till vilostunder så är det sällan problem att orka köra på när det behövs. Fredagskvällar brukar passa finfint för lugn och ro för min del och det känns som att det blir en tidig kväll.

Trevlig fredag!