Varför gör ni så här mot er själva?

Igår publicerades en studie som är gjord vid Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm, GIH. Den visade att svenskarnas kondition har försämrats kraftigt de senaste tjugo åren och att nu är det 46 % av arbetande svenskar som har så dålig kondis att det anses hälsofarligt. Nästan varannan alltså.

Jag blir så illa berörd av detta och både min politiska ådra och min PT i mig slår sig samman och vill bara ropa högt “varför gör ni så här mot er själva?”. Gränsen för konditionsmåttet i studien är satt vid att man ska klara en tio minuters promenad i rask takt utan att vila, så vi pratar verkligen inte om att man måste vara elitidrottare för att klara det.

Först och främst så drabbar ju detta förstås den enskilda individen och det är ju trist, för att må bra och känna sig frisk vill väl alla. Det tror jag i alla fall. Det sägs ju att den friske har tusen önskningar men den sjuke har bara en.

Det är ju inte konstigt alls att det blir så här med tanke på att vi generellt sett är mindre aktiva i vår vardag genom att vi åker mer bil, vi har mer stillasittande arbeten och detta sammantaget kan ha en påverkan på vår fysiska kondition. Som exempel kan man ta en vanlig person som förbränner 1 kalori/minut när man sitter stilla. Om man istället står vid ett ståbord så kommer energiförbrukningen att öka till 2 kalorier/minut.

Det kan ju låta lite, men om vi gör ett räkneexempel och slår ihop det så blir det i längden istället 60 kalorier per timme och på fem timmar blir det hela 300 kalorier i ökad förbränning. Det är ju lika mycket som ett träningspass på en halvtimme. Om man sen kan kombinera det med att kunna ta en promenad varje dag och försöka gå så mycket man kan under en dag så gör det ju oerhört mycket för ens eget välbefinnande.

Vardagsmotion. För det är skillnad på motion och träning. Och det behöver inte bli antingen eller när man pratar om detta, det allra viktigaste är att få in mer rörelse i vardagen, inte att alla “måste” springa ett maraton för att det ska “räknas”. Gör det du kan med det du har där du är.

Är det stressigt i livet just nu så fokusera på att få till en kort promenad utomhus under dagen. Det räcker långt. Att ta hand om sig själv är ett individuellt ansvar, men med det sagt så vet vi också att det finns många som behöver hjälp med att komma igång och veta hur. För att det är viktigt vet nog de allra flesta.

Change the Game är ett mycket bra initiativ för att få fler, främst unga, att bli mer rörelserika. Kolla gärna in dem och få inspiration!

Citaten från bilderna är tagna från boken Hjärnstark av Anders Hansen, och det är ett viktigt och riktigt bra boktips om du ännu inte har läst den. Såg att den nu också finns som pocket. Ja vänner, ni ser ju att det kanske blir lite emotionellt ibland med mina inlägg, men just detta tillhör ett av mina stora intressen och det är nästan så jag skulle kunna kalla det en passion. Därför är jag också så glad över att jag fått förtroendet att få arbeta politiskt inom det som några veckor till är landstinget i Västerbotten och som vid årsskiftet blir Region Västerbotten.

Som jag ser det så kan politiken skapa förutsättningar för att individen ska kunna komma till sin rätt, och som i detta fall kunna få hjälp att komma igång med att röra på sig mer. Det är ju inte politiken som ska träna åt en, men bara en sån sak som att man ska känna sig trygg i sitt bostadsområde och stad för att våga ta en kvällspromenad, att rätt belysning finns på rätt plats i rätt mängd (se där ja, då kom ljusplaneraren i mig fram också 🙂 ) och att det ska vara lätt och tryggt att ta cykeln i sin stad, ja det är sånt som jag menar att politiken kan bidra till.

På en aggregerad samhällsnivå så skulle det ju utöver det minskade personliga lidandet, ge stora effekter om vi kunde minska andelen som får livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes (det som inte är ärftligt) eller hjärt- och kärlsjukdomar och i förlängningen kanske cancer.

Det finns massor av tankar om detta och jag lär garanterat återkomma till det många gånger men just nu är det dags för mig att faktiskt byta om och ta mig iväg för ett träningspass på lunchen. Det ser jag fram emot!

Trevlig torsdag!