Hälso & sjukvård, valfrihet och goda vänner i luciatid

Igår blev det en mycket bra dag där jag hann med ett besök på Iksu plus på morgonen för en stunds mycket behaglig styrketräning som inledning på dagen. Som en bonus så visade sig solen också, mycket välkommet.

Vid lunchtid så bar det av till Stockholm för de sista mötena på SKL för terminen.

Vi hade vår traditionella och alltid mycket trevliga julavslutning med partiet och utöver många skratt (ni vet ju att politik är roligt ?) så blev det såklart mycket bra diskussioner om aktuella frågor.

Camilla Waltersson Grönvall, som utöver att vara en god vän även är moderaternas talesperson i sociala frågor. Vi lärde känna varandra när vi båda kom in i riksdagen samtidigt, så det finns alltid mycket att prata om när vi ses.

Igår var det förstås glädjande att budgetmotionen som M och KD lade i riksdagen bifölls och röstades igenom, vilket är mycket bra. För 2019 innebär det 44,6 miljoner kronor extra till landstinget i Västerbotten som är ett viktigt tillskott kopplat till vården.

Jag ser fram emot att få jobba mycket mer och fördjupa mig mycket i viktiga frågor för medborgarna i Västerbotten och där är ju hälso- och sjukvården central. Det blir extra tydligt efter bra samtal med moderata vänner och kollegor från hela landet att vi har massor kvar att göra i Västerbotten.

Innan morgonens gruppmöte inleddes så fick vi höra fantastiskt duktiga tjejer som sjöng stämningsfulla julsånger i Luciatåget.

De fick såklart rungande applåder för sin vackra sång på morgonen!

Resten av dagen ägnas åt flera möten och överläggningar och det är alltid energigivande att träffa många vänner från hela landet för samtal om aktuella samhällsfrågor. På internationella beredningen kommer vi bland annat att diskutera Brexit som är högaktuellt, tyvärr förstås men det återstår att se hur det kommer att landa.

Det blev också många samtal om det som vänstern och socialdemokraterna försöker driva igenom i Umeå, jag pratar förstås om LOV (lagen om valfrihet) inom hemtjänsten. Att vänstern i Umeå inte gillar företagare är ju ingen nyhet, däremot är det ju mer än tragiskt att de får med sig S på det tåget. Det är ju en självklarhet att man ska kunna få välja vilken utförare som ska komma hem till en och hjälpa en med de tjänster man behöver.

Det måste ju vara medborgaren i fokus, inte att politiken ska bestämma vem som ska komma hem till dig när du behöver hjälp. Vansinnigt. Sen drabbar det ju även många företagare som har satsat mycket för att de tror på sin idé och drivs av att göra en så bra tjänst som möjligt för sin kund/brukare. Och dessa företagare, som också ofta är kvinnor, har ju många anställda som de ansvarar för.

När jag var aktiv i Boden som vice ordförande i socialnämnden så jobbade jag hårt med att införa just LOV inom hemtjänsten, vilket också skedde. Där styrde vi tillsammans med bland annat vänstern. Som var med och införde LOV till glädje för bodensarna.

Det finns så många aspekter av detta och jag lär sannolikt återkomma till denna fråga. Men låt de Umeåbor som vill få fortsätta välja utförare själva. Det innebär ju att man faktiskt också kan välja den kommunala hemtjänsten och framför allt att man kan få byta om man inte är nöjd med servicen. Precis som man kan göra med tandläkaren eller liknande tjänster.

Trevlig luciatorsdag!