Stå upp för valfriheten i Umeå!

Idag är det årets sista kommunfullmäktige i Umeå och jag är invald som ersättare och deltar på sammanträdet idag. Det är en förmån att kunna koppla ihop den regionala nivån där jag har mitt huvudsakliga engagemang från årsskiftet, med den lokala nivån. Precis som det är bra att ha den internationella nivån med Regionkommittén i EU. Frågorna hänger ihop.

Idag är det flera frågor av stort intresse på fullmäktige, men den kanske mest avgörande frågan med stort principiellt värde är frågan om valfriheten inom hemtjänsten i Umeå.

På bilden ser ni mig tillsammans med företrädare för hemtjänstföretagen i Umeå som med all rätt är oroade för sina verksamheter, för de anställda som de ansvarar för och såklart för deras kunder/brukare som väljer dem.

Vänstern som inte gillar företagande, företagare eller företag, har mycket beklagligt fått med sig socialdemokraterna på ett förslag om att avskaffa LOV, alltså Lagen om Valfrihet. Det är inte klokt.

I mätningar ligger Umeå i topp gällande bästa kundnöjdhet i hemtjänsten med 94 % som är nöjda. Fler och fler väljer utförare när man får sitt beslut om hemtjänst och framför allt är det en självklar (ja i alla fall för oss moderater) rätt att få göra just det, välja själv. Det betyder ju faktiskt att man också kan välja kommunens hemtjänst om man vill, men framför allt så är det vetskapen om att man kan välja bort om man inte är nöjd som är viktig.

Idag ska frågan debatteras i form av en interpellation som Anders har ställt till Hans Lindberg och det finns fortfarande möjlighet för socialdemokraterna att dra tillbaka detta mycket okloka förslag till beslut som vänstern vurmar för. I januari ska frågan beslutas om, såvida de inte lyssnar på de ca 1600 personer som idag har annan utförare av hemtjänsten än kommunens och som är nöjda med det.

Vi kämpar hårt för att behålla valfriheten för Umeåborna. Varje dag.

Under den gångna helgen har vi fixat hemma inför julen, jag har hjälpt jultomten med några klappar och så har vi gjort välgörande besök på gymmet. Summa summarum en bra helg med fokus på återhämtning.

Vi avrundade helgen med att ta en promenad till stan för en bit mat med ungdomarna inför julen då mina vuxna barn är på olika platser, och det är en sak som man som mamma bara får vänja sig vid. Så jag får längta till i de allra första dagarna i januari då vi allihopa är tillsammans igen. Ju äldre jag blir, desto bättre förstår jag min egen mamma som alltid sagt att barn är alltid barn oavsett hur gamla de blir ?.

Trevlig måndag!