Gör det du kan med det du har, där du är

Igår inleddes mina nya uppdrag med regionstyrelse och det blev en synnerligen fullmatad mötesdag. Korta men bra informationer från de flesta av de övergripande områdena som regionstyrelsen ansvarar för. När man har hunnit vara med ett tag i politiken och inom flera olika organisationer och kommuner, så känns det faktiskt ganska bra att både ha god förståelse för hur en politiskt styrd organisation fungerar och samtidigt inse hur mycket det finns kvar att lära sig om.

Det känns tryggt att ha god kompetens i tjänstemannakåren, precis som det ska vara. Ända sen jag först klev in i politiken så har jag varit besjälad av att låta kompetenta och kunniga tjänstemän få utrymme att göra sitt jobb, samtidigt som jag har försökt få utrymme för politiken att göra sitt. Det är inte alltid lätt och en klok person sa en gång till mig att jag skulle försöka se det som en pardans där båda parter måste hålla koll på var man sätter fötterna och vem som styr 🙂 .

Dansmetaforer har ju alltid funkat för min del, det är ju en betydande del av min uppväxt som jag har ägnat åt dans i olika former som ni vet. Mitt synsätt är och har alltid varit, att politiken säger vad och tjänstemännen hur. Då riskerar man inte att blanda ihop rollerna.

Om en stund är det dags att promenera iväg till landstingshuset (det känns som att det kommer att få kallas det ett tag till, regionhuset är det inte så många som är bekanta med trots att det är samma byggnad som nu är region 😉 ) för dagens sammanträden med HSN, hälso- och sjukvårdsnämnden.

Jag har ju tidigare genom åren varit vice ordförande för socialnämnden i Boden och det var en tuff period med många tunga beslut att fatta för att kunna vända ett minus på 46 miljoner kronor till ett plus på elva miljoner när vi lämnade. Såklart var det med tungt hjärta jag emellanåt vägde mellan olika förslag, men samtidigt så måste verksamheten anpassas efter givna ekonomiska ramar.

Så jag har viss erfarenhet från den sektorn och ser fram emot att få jobba mer med hälso- och sjukvårdsfrågorna även på regionnivå här i Västerbotten. Även denna dag kommer att fyllas av informationer från professionen och det ska bli intressant att ta del av. Igår kväll, efter mötena och lite mat, så gick jag igenom handlingarna inför dagens sammanträde och jag känner mig tillfreds med att ha hunnit få en hel del erfarenhet vid inläsningen.

Jag minns mitt allra första möte inom den politiska världen i socialnämnden då jag försökte hänga med och förstå, framför allt alla förkortningar och “fikonspråk” som alla områden har, det var en utmaning. Men successivt så blev det lättare att förstå. Och jag hade hela tiden (eller försökte i alla fall) i huvudet att det är meningen att professionen ska kunna detta och min roll som förtroendevald är en annan. Men det är inte alltid lätt när man gärna vill kunna det man pratar om.

Det är bra att påminna sig själv om det ibland, alltså ens uppdrag som förtroendevald. Om både professionen och politiken är trygga med sina roller och uppdrag så tror jag att det blir enklare att dels förstå den andres uppgift, dels skapa färre låsningar och missförstånd.

Man får göra det man kan, med det man har, där man är helt enkelt.

Trevlig onsdag!