Om att förebygga cancer och vårdköerna i Västerbotten

Imorse blev det en tidig revelj för verksamhetsbesök tillsammans med både min goda vän och partivän Camilla Waltersson Grönvall som är Moderaternas talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågorna på nationell nivå. Det blev en riktigt bra dag som vi hade tillsammans och det gav mig mängder med ny energi.

Vi började morgonen tidigt med ett frukostmöte innan det var dags för en ytterst givande timme på RCC Norr, Regionalt Cancercentrum, där vi samtalade med verksamhetschef Anna-Lena Sunesson.

Det var ett bra besök trots att en timme är alldeles för kort tid, men vi hann prata om många olika områden och även om en av mina passioner, nämligen hur man kan förebygga flera cancerformer som är livsstilsrelaterade och hur de ser att träning både före, under en pågående behandling och efter är mycket positivt.

Ni vet ju min passion för träning, hälsa och friskvård, så den behöver jag inte gå in på i detalj just nu, men det är så oerhört intressant att forskningen visar att så mycket som 30 % av de som drabbas av cancer skulle kunna undvika det genom att träna, äta hyfsat hälsosamt, undvika rökning och minska alkoholkonsumtionen. Livsstilsrelaterade saker som man själv kan påverka.

För att ha tillräckligt med resurser för de vårdinsatser där man drabbas av sjukdom som t ex cancer så borde vi arbeta ännu mer förebyggande. Tänk om alla själva skulle göra så mycket man kan för sin egen hälsa (inga pekpinnar eller moraliserande) för att må så bra man kan och därigenom minska det individuella lidandet som sjukdom innebär, samtidigt som våra gemensamma resurser skulle gå till de som drabbas av svåra sjukdomar.

För att det inte finns tillräckligt med pengar till allt som man kan eller vill göra är ju tyvärr den bistra sanningen. Det är också då det kommer att krävas tuffa prioriteringar. Riktigt tuffa.

Om bland annat detta diskuterade vi i bra samtal med kirurgchefen Torbjörn Myrnäs. Det är komplexa sammanhang och som jag ser det finns det inget svart eller vitt gällande hur vi ska komma i fas med verksamheten, uppdraget och ekonomin. Men att vi måste lösa det finns det ingen tvekan om.

Frågan om varför vårdköer ens ska behöva uppstå i välfärdslandet Sverige och varför Västerbotten ligger dåligt till i några av dessa köer (det skiljer sig åt beroende på vilken diagnos/sjukdom/vårdform man pratar om) är något som jag verkligen skulle vilja göra något åt. När man väl kommer in till vården så är den i absolut världsklass, men att väntetiden till densamma ska vara så lång är helt enkelt inte acceptabelt.

Det sägs ju att man som frisk kan ha tusen önskningar men som sjuk bara en. Det är tänkvärt och motiverar mig.

Resten av dagen kommer också att gå helt i arbetslinjens anda, imorgon har jag sammanträden och det är rejält med handlingar som ska gås igenom innan dess. Det kyliga vädret håller i sig och imorse regnade det när jag cyklade iväg men nu är det uppehåll fast med kalla vindar. Hoppas det vänder snart och att varmare väder är på väg.

Jag hoppas också att röstkortet kommer i brevlådan idag, förtidsröstningen till EU-valet inleds idag så kom ihåg att rösta! Och så klart så tycker jag ju förstås att du ska välja Moderaternas valsedel 😉 .

Trevlig onsdag!