Röstkortet kom på Europadagen

Idag kom röstkortet till EP-valet, eller EU-valet som vi kanske ibland något slarvigt kallar det. Idag är det som bekant 9 maj vilket också är Europadagen som firas till minne av Robert Schumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa för att skapa välstånd och bevara freden efter andra världskriget.

Detta låg till grund för skapandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen som sedan ledde fram till den Europeiska Union som vi idag har. Det har hänt mycket sedan dess och det är lätt att se vilken välståndsresa som Europa har gjort efter de båda världskrigen och det är viktigt att påminna sig om anledningen till samarbetet inom EU.

För mig är det en självklar skyldighet men även en rättighet att rösta. Det är så många runt om i världen som inte har den möjligheten och helt saknar demokratiska val, så att inte rösta är helt enkelt inte aktuellt för min del. Det tycker jag är allas skyldighet faktiskt, ja att rösta alltså. Om alla skulle sätta sig in i samtalet om vårt samhälle och vilka problem som vi måste lösa så tror jag inte att det skulle upplevas så polariserat som idag, då fler och fler höjer rösten istället för att diskutera frågorna.

Å andra sidan brukar man ju säga att när argumenten tryter höjer man rösten…

Nåja, det viktiga är ändå att man röstar.

Idag har det varit full fart i mina uppdrag och det har varit en mängd varierande frågor att sätta sig in i och ta ställning till. Det är fortfarande kyligt ute men idag har solen visat sig stundom, så det är ju alltid något. Jag valde att promenera till dagens sammanträden för att dels röra på mig lite, dels lyssna på ljudboken i mina nya träningshörlurar. De är väldigt lätta och sitter bra, så jag är fortsatt nöjd med dem.

Jag tyckte att det var dags att hjälpa våren på traven lite, så idag blev det ny färg på naglarna. Jag blev nöjd!

Imorgon blir det en tidig uppstigning för att åka till Skellefteå för sammanträden. Det är tretton mil norrut, så ungefär en och en halv timme brukar det ta att köra dit. En av Sveriges sämsta E4-sträckor där de har strösslat med fartkameror istället för att bredda vägen, så det är alltid extra viktigt att vara observant när man kör dit. Jag tycker att E4 ska ha separerade körbanor så risken för krockar minskar, men det verkar vara långt borta på just den sträckan. Såväl norr om Skellefteå som söder om Umeå är det bra vägar, men inte på största delen av vägen mellan Umeå och Skellefteå.

Västerbotten har ungefär samma yta som Danmark och även om vi är vana vid långa avstånd och ofta använder digital teknik för sammanträden, så behöver man ibland träffas och då är det bilen som är alternativet som står till buds. Bensinpriset som nu konstant höjs är ju helt sjukt hög, i denna takt så är det ju inte långt kvar tills bensinen kostar tjugo kronor per liter. Vansinnigt. Alternativet att cykla är ju inte rimligt liksom.

Även om jag själv cyklar eller går den absoluta majoriteten av mina egna transportsträckor i stan, så går det ju inte att vara utan bilen när man måste åka lite längre.

Ikväll blir det lite skön avkoppling med ett virkprojekt som jag håller på med, det är en hel del olika tekniker som det varieras med och är riktigt roligt att pyssla med. Kanhända finns det något sevärt på teve också, vem vet.

Trevlig torsdag!