Rösta, träna och prioritera din egen hälsa för att må bättre

Igår var det full fart från tidig morgon då jag promenerade hemifrån tjugo i sju på morgonen, till hemkomst från Skellefteå strax innan fem på eftermiddagen. Hela dagen ägnade jag åt regionpolitik i en blandning av regional utvecklingsstrategi efter 2020 till sjukvårdens utmaningar där ekonomi och verksamhet milt sagt inte går i takt.

Det går helt enkelt inte att fortsätta att använda pengar som inte finns och skicka notan till kommande generationer och det inser fler och fler. Den röda sidan har styrt landstinget (det som numera är region, men bara för att vara tydlig med vad jag menar) i fyrtio år i sträck och nu ser vi notan som vi alla tvingas ta ansvar för. Jag har tidigare berättat att underskottet från 2018 är ungefär en halv miljard kronor och inledningen av 2019 fortsätter med underskott mot budget på cirka 300 miljoner kronor. Det är nästan ofattbara summor som bara måste komma i fas.

När jag kom hem igår eftermiddag så lämnade jag bara väskan och sen promenerade jag och maken in till stan för att förtidsrösta till Europaparlamentsvalet, eller EU-valet som det också kallas. Som ni vet så är jag ju rätt säker på mitt partival som är Moderaterna 😉 och därför passade jag på att förtidsrösta. Det är ganska fullt upp i maj med allt möjligt som ska göras och då tycker jag det är bra att kunna rösta när det passar mig.

Kom ihåg att rösta du också, det är viktigt. Alldeles särskilt när man tänker på att ungefär hälften av alla ärenden på en genomsnittlig ärendelista i kommunfullmäktige som påverkas av eller från EU-beslut. Därför är det mycket viktigt att vi får så stort inflytande som möjligt för mer moderat politik, det är viktigt både för Sverige och Europa.

Hörni, ni vet ju att mitt stora intresse är träning, hälsa och friskvård och jag mår verkligen så bra när jag får röra på mig i någon form. Allt oftare så möts jag av positiva kommentarer och människor som säger att de blir inspirerade att själva komma igång och det är nog bland det roligaste jag vet. Det spelar ingen roll hur eller på vilket sätt man vill röra på sig eller träna, det absolut viktigaste är att man gör det.

Tidigare så kunde jag emellanåt få syrliga kommentarer om hur jag hade tid att träna “hela tiden”, vilket jag förstås inte har. Glädjande nog kommer såna kommentarer väldigt sällan numera, i synnerhet sen jag faktiskt brukar säga att mitt val att ägna cirka 4 % av min tid (ja, en timme per dygn är fyra procent) åt att må bättre är något jag prioriterar.

För jag tycker faktiskt att det handlar om en prioritering av sitt eget välbefinnande. Sen är det ju så att i olika delar av livet och beroende på sin livssituation så får man ju både vara lite snäll mot sig själv och ha överseende med att det inte alltid finns utrymme. Precis som det är för alla i livet. Men då tänker jag att man ändå kan tänka på att göra det man kan och att allt är bättre än inget.

Som att ta trappan istället för hissen, att stanna en hållplats innan för att gå sista biten hem från bussen, att cykla istället för att ta bilen om det är kortare än fem kilometer och det är praktiskt möjligt. Ja ni fattar, man kan alltid göra något. Och när man väl har kommit igång och bestämmer sig för att hålla i det och skapa en ny vana, så ser jag fram emot att få ännu fler positiva kommentarer 🙂 .

Igår så fick jag träna på att vara nöjd med promenader och att nå mitt dagliga stegmål, helt enkelt för att jag inte hade tillräcklig energi för ett träningspass på kvällen efter en lång vecka. Såna dagar är också okej och är en del av livet. Mitt långsiktiga mål är att kunna få in daglig träning i någon form, jag trivs allra bäst när jag kan göra det. Dessutom så tycker jag mest om varierande träning och växlar mellan löpning, styrketräning och yoga/stretch, det är en kombo som passar för mig.

Jag har inga direkta mål som att nå en viss tid på milen, eller att ta X antal kilo i bänkpress (som jag faktiskt aldrig gör 🙂 ) eller något sånt, utan för mig är känslan av att orka och att bli starkare belöningen. Så jag är oftast nöjd efter min träning, easy to please 😉 .

Om alla skulle göra det man själv kan för att må bättre så är den egna vinningen störst, men även för att våra gemensamma skattepengar ska räcka till de som får svåra sjukdomar som man inte kan påverka. Det vinner vi alla på. Så ta dig en stund och fundera på vad du själv kan göra för att just du ska må bättre.

För min del så kommer denna soliga lördag att gå i familjens tecken, mina föräldrar kommer på besök så det blir mysigt att få umgås. Så nu är det dags att stänga datorn och förbereda lite inför det, det blir en fin helg.

Trevlig lördag!