Sverige + Finland = sant och lite julläsning

Idag har jag haft styrelsemöte i Kvarkenrådet som är ett gemensamt samarbete sedan länge mellan Sverige och Finland och där det tydligaste resultatet av detta är den nya färjan som just nu byggs och om ett år kommer att sjösättas för jungfrufärden och därefter ersätta den nuvarande färjan som trafikerar rutten Umeå-Vasa. Det är en gemensam och gigantisk satsning som vi har jobbat länge och målmedvetet för.

Infrastruktur är det som ger förutsättningar för annan utveckling i regionerna både i Sverige och Finland, likväl som i hela norra Europa. Ja, givetvis överallt annars också, men just i det här fallet har vi förstås fokus på samarbetet Umeå/Västerbotten och Vasa/Österbotten. Vi ser också fram emot att ytterligare fördjupa detta genom att under nästa år kunna bilda det första EGTS (Europeisk Gruppering Territoriellt Samarbete) som är EU:s eget juridiska instrument för gränsöverskridande samverkan.

Med andra ord så tar vi vårt samarbete mellan länderna ett steg vidare och fördjupar det ytterligare. Mycket bra! Personligen tycker jag utöver att sakfrågorna är viktiga, att det är så lättsamt att samarbeta med våra vänner från Finland. Trevliga sammanhang och raka rör. Sånt uppskattas! Som en extra bonus för en språknörd som jag är förstås att få lyssna på den vackraste dialekten av svenskan, nämligen finlandssvenskan.

När jag var klar med sammanträdet så var det skönt att ta en promenad och sen passa på att fylla på bokförrådet litegrann inför den stundande julen.

Dessa ser jag fram emot att läsa den kommande tiden. Den enda författare av dessa som är helt ny för mig är Magnus Montelius, så det blir roligt att läsa. De andra, som till exempel Oxen (som är efternamnet på huvudpersonen i boken och inte djuret oxe) är den fjärde i serien och de föregående tre kan jag rekommendera. De första tre har jag lyssnat på som ljudbok och Stefan Sauk är en god uppläsare av dessa. Boken av Magnus Jonsson är den tredje i en serie där jag snart är klar med den första. Bra läsning!

Jag fick äntligen tummen ur för att byta glas i ett par av mina glasögon, det var bara att resignera och inse att det behövdes läsglasögon istället för progressiva. I alla fall om man som jag tycker om att ligga och läsa innan man somnar. Vilken skillnad det blev! Nu kanske jag också kommer att orka läsa lite längre än tidigare 🙂 .

I morgon har jag inga sammanträden kvar, utan jag tänkte försöka ägna en stund åt att göra klart sånt som annars är lätt att missa efter helgerna, som anmälningar och save-the-date-grejer. Jag tycker också att det är skönt att få undan sånt som annars måste kommas ihåg efter julledigheten. Det blir liksom lite mer avkoppling för min del på det sättet. Sen är det nån julklapp kvar som ska slås in, men det mesta börjar vara klart.

Snart väntar ytterligare en trevlig syssla, nämligen min stickning. Men först ska lite annat hemmafix klaras av, och en kopp kaffe förstås.

Trevlig torsdag!