Minska utsläppen, inte resandet!

Idag är det en lång dag med regionfullmäktige som står på min agenda och det är en diger dagordning som avhandlas. För min del så fortsätter jag enträget att jobba med den viktiga frågan om tillgänglighet till och från länet. För min och Moderaternas del är det viktigt att värna ALLA transportslag, även flyget alltså.

Vi bara måste komma bort från den kontraproduktiva diskussionen och anklagelserna om att man är klimatförnekare om man inte tycker att alla ska sluta flyga i Sverige i allmänhet och norra Sverige i synnerhet. Med den teknikutveckling som pågår, innovationer som föds och nya bränslen som tas fram så är det viktigt att se positivt på detta. Elflyg är till exempel en viktig del som inte längre är en vision utan nu testas och det lär kunna vara en del av en bra utveckling.

Det är inte dystopisk klimatalarmism som vi behöver utan en positiv syn på att problem med utsläpp går att lösa. Det är inte resandet för att möta andra som vi behöver minska, det är utsläppen.

 

Som ni kanske har noterat så har jag haft ett relativt ofrivilligt långt uppehåll med bloggen och det har helt och hållet att göra med en rätt hektisk period just nu. Sen sist vi hördes här på bloggen så har jag fyllt mina dagar med verksamhetsbesök inom det förebyggande hälsoarbetet i Region Västerbotten.

Denna dag besökte jag tillsammans med vår riksdagsledamot från Halland, Ulrika Jörgensen, några av våra verksamheter inom folkhälsoarbetet och det preventiva, bland annat kopplat till cancervården. Mycket intressant! Det var en bra dag som vi sen följde upp med att delta på den nationella konferensen Demokrati & Hälsa 2020 som i år hölls här i Umeå.

Efter det har jag växlat mina uppdrag mellan styrelse för det kommunala parkeringsbolaget där vi har stort fokus på stadsutvecklingen i Umeå, styrelsemöte med Kvarkenrådet i Vasa, Finland. Där har vi mycket goda samtal sedan mycket länge och ett gemensamt fokus på utvecklingsfrågor med våra finska vänner i Österbotten.

Denna gång blev det vårt mycket smidiga taxiflyg de åtta milen till Vasa, med färjan tar det några timmar och med flyget ungefär tjugo minuter. Som sagt, alla transportslag är viktiga för oss.

Resten av förra veckan har jag ägnat åt regionstyrelsens arbetsutskott, heldag med hälso- och sjukvårdsnämnden, beredningen för regional utveckling, regionala utvecklingsnämnden, möte med svenska delegationen i Regionkommittén, bröllop för goda vänner, utskottsmöte i Bryssel igår och idag är det som sagt Regionfullmäktige. Puh. 🙂

Imorgon blir det ytterligare en sväng till Bryssel för utskottsmöte i “mitt” utskott för denna mandatperiod, nämligen ENVE. Där hanteras frågor om energi, miljö och klimat, så det är ett mycket intressant arbete som ligger framför mig de kommande åren. Det hänger ihop på ett mycket bra sätt med frågorna som jag jobbar med på lokal nivå (stadsutveckling via parkeringsfrågor som är en viktig del i planeringen av nya områden), på regional nivå där infrastrukturfrågorna finns, nationell nivå via Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och internationell nivå via Regionkommittén i EU.

Som ni säkert kan misstänka så har mina ambitioner med att hinna med min egen träning fått stå lite på väntelistan den senaste tiden, men jag gör mitt bästa med att under dessa stunder åtminstone få till daglig rörelse via promenader, det är bättre än inget och faktiskt rätt skön motion.

Ikväll ser jag mycket fram emot en lugn sådan och jag ska försöka komma mig isäng lite tidigare än vanligt, om det nu lyckas 😉 . Sömn är viktigt och jag är tacksam över att jag inte har problem med att sova på nya ställen, även om det alltid är skönast att sova hemma i egen säng.

Jag ser också fram emot ett par veckor framåt med något lugnare tempo, det behövs det också. Idag skiner solen och det var skönt att få en frisk promenad hit till fullmäktige imorse.

Trevlig tisdag!