Den som går hem på kvällen ska kunna känna sig trygg

Känslan av att känna sig otrygg och inte våga röra sig fritt i samhället är en inskränkning av friheten för många tjejer. Att ens behöva fundera på vilka skor man ska ta på sig om man vill gå ut på stan eller hem från krogen, om man eventuellt måste kunna springa iväg snabbt, är en verklighet som många kvinnor och tjejer upplever.

Att avstå från att gå ut ensam av rädsla för att bli rånad, överfallen eller på annat sätt ofredad är begränsande och en kraftfull inskränkning av den personliga friheten. Omkring 40 procent av kvinnorna i Umeå väljer att avstå, ibland eller ofta, från att göra just detta enligt en undersökning som Umeå kommun har publicerat.

Liknande resultat har presenterats i en undersökning som gällde tjejer i åldern 13-18 år i Umeå. Där uppgav 41 procent av tjejerna att de är otrygga när de går hem ensamma på kvällarna. Sett över tid har andelen otrygga tjejer ökat.

Detta är ju fullständigt bisarrt och absolut inte okej. För vilket sorts samhälle får vi på sikt om halva befolkningen ska antingen hålla sig hemma eller ständigt ha sällskap för att våga röra sig ute? Inget samhälle som de flesta av oss skulle vilja leva i tror jag.

Alla i Umeå – inklusive kvinnor och tjejer – ska kunna gå hem om natten utan att behöva känna oro. Som mamma kan jag ärligt säga att det är dubbelt, för samtidigt som man vill kunna säga till sin dotter att självklart har du samma rätt att känna dig trygg när du rör dig ute, så är man ju medveten om riskerna och vill ju förstås inte att det ska hända henne eller någon annan tjej något. Så det är ju mer än en gång som man har dragit efter andan och sen tänkt att det kommer att gå bra, fast ändå erbjudit sig att hämta. Det är dubbelt som sagt.

Moderaterna har lagt fram en rad förslag, både lokalt och nationellt för att öka tryggheten:

  • Kamerabevakning av särskilt brottsutsatta platser i kommunen ska ske snarast, i områden där Polisen inte har satt upp kamerabevakning.
  • Umeå kommun måste omgående anlita ordningsvakter som ska arbeta trygghetsskapande runt om i Umeå.
  • Fler trygghetsavtal ska upprättas, liknande det som tecknats för Ålidhems centrum.
  • Fler poliser – genom höjda löner, betald polisutbildning och återrekrytering.
  • Hårdare straff.
  • Häktning av unga lagöverträdare ska ske i fler fall än idag, då brottet är allvarligt och det finns risk för överfall.
  • Ökat förebyggande arbete med skola och socialtjänst.
  • Trygghetsåtgärder i parker och utmed gång- och cykelvägar, bl.a. genom belysning och slyröjning.

Umeå ska vara en trygg stad att vistas i – även på kvällar och nätter.

34 dagar kvar till valet, då kan du göra skillnad med din röst för att få ordning på Sverige.

Trevlig måndag!