Frågor som ligger mig varmt om hjärtat

Denna söndag kombinerar jag med lite avkoppling, jobb och så hoppas jag få plats med lite träning under dagen också. Det behövs för min del när det är ett såpass högt tempo som det är dessa veckor. Som ni förstår så är det också därför som det har varit långa intervaller mellan mina inlägg här på bloggen, men om ni är nyfikna på att få lite mer täta uppdateringar så finns jag förstås på sociala medier som Instagram, Facebook, LinkedIn och Twitter också. Välkommen dit!

Senast vi sågs här på bloggen så förberedde jag mig inför att delta och tala på Järnvägsforum Norr som gick av stapeln i Luleå. Verkligen lyckad konferens och bra arrangemang! Extra roligt för egen del att få förtroendet att representera Botniska Korridoren som är vårt samarbete sen många år mellan de numera sju nordligaste regionerna i infrastrukturfrågor, främst järnväg. Infrastruktur och kommunikationer är det som lägger grunden för annan utveckling i näringslivet och annat, så det är riktigt roligt att få jobba med det!

Utöver att få tala så blev det även många goda och nyttiga samtal med många strategiska aktörer i dessa frågor, och den bild som jag avslutade med tror jag inte att många missförstod 😉 . Förstås med liten glimt i ögat, men detta jobbar vi aktivt med på många håll. Mycket glädjande så kom vår moderatledda regering och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) med goda besked dagen innan konferensen, nämligen att de nu skyndar på Trafikverket i planeringen av att få Norrbotniabanan färdigställd och att satsningar på Malmbanan kommer till stånd. Bra!

Dagen innan Luleå så åkte jag tillsammans med moderata kollegor från Umeå och Västerbotten över till Vasa i Finland för att delta i deras valspurt inför riksdagsvalet som hölls 2 april. En extra bonus för min del var att få besöka bryggan (ber om ursäkt över att jag inte är helt hemma med sjöfartstermerna, men jag hoppas att ni förstår vad jag menar 🙂 ) på världens mest miljövänliga färja Aurora Botnia mellan Umeå och Vasa. Imponerande teknik och riktigt roligt att få lära sig mer om det!

Vi följde med vårt systerparti Kokoomus (Samlingspartiet) och träffade även vännerna i SFP (Svenska Folkpartiet) för samtal om deras valrörelse för att lära oss mer och få idéer och inspiration till våra egna valrörelser. Lärorikt och trevligt att träffa våra finska vänner! Det var också roligt att följa riksdagsvalet i Finland på söndagen, och så roligt att vårt systerparti ökade sitt förtroende och verkar kunna bilda regering.

Påsken kom välbehövligt tidigt i år och att kunna få några lediga dagar var precis vad jag behövde, hemma med familjen. En extra lyx var att dottern var hemma över påskhelgen, och OJ så jag fick njuta av det! Dessa vackra tulpaner fick jag av henne och hennes barndomskompis som också hälsade på.

Jag och dottern hade många mysiga stunder, som till exempel med en ljuvligt god brunch och massor av fina samtal. Framför allt så härligt att få tid tillsammans med mina vuxna barn (för hur gamla de än blir så kommer de alltid att vara mina barn), det uppskattar jag nog mest av allt. Lyx var ordet!

Både träning och handarbete tillhör mina avkopplande hobbies, båda är lika roliga fast på olika sätt. Tröjan som dottern önskat sig växer fram, låt vara kanske inte i samma takt som jag annars hade hunnit med givet jobbtempot just nu, men då är det extra skönt att kunna ha någon annan avkoppling i händerna på kvällarna. Färgen och garnet blir man glad av!

Efter påskhelgen väntade styrelsemöte med Kvarkenrådet EGTS som denna gång hölls i Korsholm, Österbotten. Mycket smidig transport med JonAir som har taxiflyg mellan Umeå och Vasa! Det gör avståndet mindre och ökar möjligheten till samarbete med våra vänner på den finska sidan. Öst-västligt samarbete förstärker vår region!

I torsdags deltog jag som talare på Zero Pollution Stakeholder Platform för att tala om arbetet som rapportör för avloppsdirektivet, där EU-kommissionen har kommit med revideringsförslag till lagstiftningen som har mer än trettio år på nacken. Mitt uppdrag är att lyfta fram konsekvenserna för den lokala och regionala nivån i EU och även föreslå förändringar och justeringar till detta.

Det är ett mycket roligt och lärorikt arbete och medför många olika sidoevent att tala på om detta. Som i torsdags som sagt på plats i Bryssel, och med intresserade deltagare och många som följde detta online. Kul! Nu är vi inne i en intensiv arbetsperiod då vi under nästa vecka ska gå igenom olika ändringsförslag från kollegorna i ENVE-utskottet för att göra yttrandet starkare och så småningom kunna få igenom det i plenaret i Bryssel i juli då jag går i mål med den största delen av mitt arbete med detta.

Igår hade Moderaterna i Västerbotten länsförbundsstämma som detta år hölls i Lycksele. Mycket god stämning och alla val togs i full enighet, det är så roligt att länet jobbar tillsammans som ett lag och visar också på alla framgångar som vi har haft i nästan alla kommuner efter valet. Vi gjorde vårt bästa val på 84 år i regionvalet till exempel och det går inte om vi inte jobbar tillsammans gemensamt. Maken fick också förnyat förtroende som länsförbundsordförande och det gillar jag förstås extra mycket 🙂 .

De kommande veckorna blir det inte särskilt mycket luft i heller, imorgon väntar kommunfullmäktige här i Umeå och resten av veckan kommer jag att ägna åt europeiskt arbete då Ordförandekonferensen inom Regionkommittén ska träffas i Kiruna och jag ska moderera ett talarpass där. Jag ser mycket fram emot att få tala om den gröna utveckling som just nu sker i en arktisk kontext i vår region, och förstås att besöka Kiruna igen. Det var ett tag sen senast, så det ska bli kul.

Veckan därefter kommer också att gå helt i EU:s tecken, fast på hemmaplan här i Umeå där vårt årliga Europaforum Norra Sverige (EFNS) går av stapeln. Jag har fått förtroendet att stå värd för hela eventet och det är ju frågor som ligger mig nära hjärtat så det gör jag förstås gärna. Det är många anmälda och fler blir intresserade av EU-frågorna som berör oss på många sätt på vår lokala och regionala nivå, så superkul att få jobba med dem!

Men nu är det dags för en kopp kaffe och sen förberedelser inför mina anföranden i Kiruna och en hel del annat smått och gott som ska falla på plats.

Trevlig söndag!