Summerar ett par riktigt bra dagar i Kiruna dit Regionkommitténs ordförandekonferens för dess presidie hade förlagt sitt externa sammanträde. Jag fick mycket bra samtal med civilminister Erik Slottner som också deltog i debatten under Sveriges ordförandeskap i EU. Såklart lyfte jag förutsättningarna och de möjligheter som vi har i norra Sverige och även de problem som finns med kallt klimat och långa avstånd.
Summa summarum riktigt bra samtal både vid kvällens middag med civilministern i vår moderatledda regering (Erik representerar KD som även finns i samma familj som oss moderater inom EU, EPP ingår vi i tillsammans där) och även innan sammanträdet på fredagen. Erik Slottner har också en bakgrund inom SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) tidigare, så han är väl insatt i den lokala och regionala nivåns villkor och förutsättningar. Nu fick han också ytterligare info om specifikt norra Sverige 🙂 .
Jag fick förmånen att vara moderator och leda sessionen under rubriken “Att uppnå en hållbar utveckling i den europeiska delen av Arktis” under en timme, och det var mycket intressanta diskussioner från ledamöterna från alla delar av EU. Verkligen roligt att få leda samtalet i ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och dessutom i Kiruna!
Här är de panelister som ingick i timmen som jag fick moderera, från vänster: Mirja Vehkaperä, ReK-kollega och ordförande i Oulu; Patti Bruns, generalsekreterare för Arctic Mayor’s Forum och Isak Utsi, kommunalråd i Arjeplog.
Samtliga hade mycket intressanta inlägg och det blev goda samtal med alla ledamöter, så jag kände mig mycket nöjd med det.
På torsdagen blev det en tidig avfärd för en heldag med studiebesök och det första stoppet var 504 m under jord, nere i LKABs gruva. Som alltid är det så imponerande att få besöka LKAB och lära sig mer om teknikutvecklingen och hur omställningen till minskade utsläpp går framåt, genom det gemensamma projektet Hybrit tillsammans med SSAB och Vattenfall där det kommer att produceras stål utan kol och där det finns förutsättningar att reducera Sveriges totala koldioxidutsläpp med nästan lika mycket som hela landet släpper ut idag.
Det är lätt att känna sig liten bredvid några av fordonen som används i gruvan, och riktigt kul att få se det på plats.
Efter ett uppskattat besök i gruvan på LKAB så fortsatte studiebesöket på Icehotel i Jukkasjärvi. Det är mellan säsongerna där just nu, men det är kul att det går att se de fantastiska iskonstverken året om. Väldigt roligt och alla var imponerade av de olika rummen och konstverken i is från Torneälven.
Tänk ändå sån tur att det finns entreprenörer och idésprutor som Yngve Bergqvist, mannen bakom Ishotellet. Och att han fortsatte med sin övertygelse trots att det fanns många på den tiden som var skeptiska till idén om att folk skulle vilja komma och kolla på is och dessutom sova i isrummen.
Några av de långväga gästerna från olika delar av Europa skulle stanna kvar i Kiruna över helgen och passa på att få en natt att sova på ishotellet, i samband med att det inte fanns så många resmöjligheter tillbaka från Kiruna på lördagen.
Det sista besöket för dagen gjorde vi på Esrange Space Center och där fick man endast fotografera utanför området (av förståeliga skäl när man sen fick besöka området). Min kvarvarande känsla efter de högkvalitativa besöken var att OJ så mycket högteknologiska spetskompetenser vi har (även om jag förstås visste det 😉 ) i norra Sverige.
Som uppvuxen i Norrbotten har man i någon mån tagit det vi har i norra Sverige ibland lite för givet, alltså att det aldrig har varit särskilt märkvärdigt att vi har de olika kompetenser vi har, som gruvorna och rymdverksamheten. Men det är klart att det är häftigt att vi är världsledande i flera områden och i kombination med den natur och andra förutsättningar vi har, också väldigt roligt att fler upptäcker det.
Med mer än hundra ledamöter där merparten aldrig hade varit så långt norrut, så är det värdefullt att ha varit på plats och de facto ser och förstår oss när vi talar om att vi har långa avstånd och ett kallt klimat. Att också på plats se de byggnationer, rivningar och flyttningar av fastigheter som pågår när staden delvis ska flyttas är förstås också unikt. För några av ledamöterna som jag talade med var det också flera år sedan de hade sett snö, så även om jag just nu mer än gärna skulle se gröna gräsmattor och varmare väder, så gjorde det inget att det snöade i Kiruna i torsdags.
Jag kunde för allra första gången på alla år ta bilen till ett Regionkommittémöte, och även om jag körde drygt 61 mil enkel väg så var det den kortaste väg jag har haft till ett sammanträde. Jag passade på att pausa på halva vägen mellan Umeå och Kiruna, både på vägen norrut och sen hem för att hälsa på hos mina föräldrar. Så när jag kom hem för en stund sen så ska jag ärligt säga att det var skönt att parkera bilen och nu kunna koppla av hemma.
Ikväll blir det en lugn kväll, innan nästa veckas arbete ska förberedas senare. Det stundar regionstyrelse, rapportörsmöte med Europaforum norra Sverige (EFNS) och sedan två dagars Europaforum med ett stort antal besökare. Jag har fått förtroendet att vara värd för konferensen och det ser jag fram emot. Men först blir det en lugn kväll hemma med maken. Och som det känns nu efter veckan som gått, även en tidig sådan.
Trevlig lördag!