Första etappen på EU-nivå är i hamn!

Maj månads största åtagande hittills för min del är i hamn, mitt yttrande om revideringen av lagstiftningsförslaget om avloppsdirektivet i EU antogs i ENVE-utskottet med majoritet! Det har varit ett intensivt arbete med detta fram till utskottet, och processen fram till det slutliga antagandet i Regionkommitténs plenarsession i juli pågår för fullt.

Glad (men helt ärligt trött) efter att yttrandet antagits på utskottet, så kände jag mig nöjd med diskussionen och debatten med utskottets ledamöter. Det har varit väldigt roligt att få jobba tillsammans med så kompetenta personer runt mig, mitt expertteam på SKR och Svenskt Vatten i huvudsak, men också den kompetens som finns i sekretariatet på EPP (partigruppen på EU-nivå) och Regionkommittén.

Det ger energi och som ni vet så tycker jag om att lära mig nya saker, och min inlärningskurva gällande hela kretsloppet kring avloppsfrågorna är både snabb och brant 🙂 . Samarbete med väldigt kompetenta personer är så inspirerande! Nu är det några lite lugnare jobbdagar kopplat till yttrandet, och sen fortsätter intervallarbetet ända in i kaklet i Bryssel i början av juli.

Innan det var dags att åka till Bryssel för arbete med yttrandet, så gick Europaforum norra Sverige (EFNS) av stapeln i Umeå. Det är en årlig konferens som roterar mellan våra fyra nordliga län och detta år var det Västerbottens tur. I år var det 200 deltagare på plats fysiskt i Umeå och utöver det så streamades eventet också.

Jag fick förtroendet att i egenskap av vice ordförande för EFNS också stå som värd för hela konferensen under två dagar. Väldigt roligt att få göra det och hälsa alla välkomna till min hemmaplan i Umeå!

Det är också roligt att se det markant ökade intresset för EU-frågor generellt och hur vi i norra Sverige kan påverka dem genom att vara aktiva och delta på alla nivåer. Om inte vi själva är aktiva och berättar om våra förutsättningar och problem, vem ska då göra det? Därför är det kul att den utbildning som hölls för kommun- och regionpolitiker kring EU-frågor i anslutning till konferensen var mycket välbesökt.

Den stora samhällsomvandling som pågår och norra Sveriges roll i EU var förstås temat under dessa två dagar, och jag fick även tala om infrastruktur och militär mobilitet (inte helt ovanligt 😉 ) ur ett öst-västligt perspektiv. Fungerande infrastruktur är det som lägger grunden till annan utveckling, och det är därför det är så intressant och kul att få jobba med.

Norra Sverige (och Europa) är intressant ur många perspektiv, och som ett exempel på det så valde EESC (europeiska ekonomiska och sociala kommittén) att lägga sitt sammanträde i Umeå i anslutning till Europaforum norra Sveriges konferens. Många goda samtal, som här med Slawomir Tokarski, som är chef på EU-kommissionen (Director for European Territorial Cooperation, Macro-regions, Interreg and Programme implementation in DG REGIO). En person som alltså har både stor kunskap om och inflytande på hur vi kan komma framåt i de utvecklingsprojekt vi står inför.

För lite drygt en vecka sen så fyllde lillebror jämnt, och han hade sagt att kalaset blir i sommar för alla vänner och familj. Men vi kunde ju inte riktigt vänta så länge, utan ville fira honom med familjen på den rätta dagen. Så vi överraskade honom med mat, prat, presenter och lite bubbel! Härligt att få tid tillsammans att bara prata och käka lite, det blir för långt mellan gångerna för sånt i vardagen.

Som en härlig bonus fick jag mysa massor med föräldrarnas ögonsten också, och försöka hålla hundlängtan i schack 🙂 .

Den gångna veckan bjöd ju på en långhelg, vilket gör att det blev lite lägre tempo under en tid. En vecka utan resor och med flera deadlines avklarade var välbehövligt och efterlängtat. Jag fick tid till egen träning eller rörelse varje dag och avslutade veckan igår kväll med ett långpass yoga. Det borde man verkligen göra oftare.

Imorgon är det Regionala utvecklingsnämnden samtidigt som Regionstyrelsens arbetsutskott och därefter avstämningsmöte innan jag åker till Stockholm. På onsdag blir det Bryssel över dagen för att tala på ett Round Table i egenskap av vice ordförande för Kvarkenrådet EGTS och Scandria Alliance. Och temat är förstås infrastruktur och revideringen av TEN-T (transeuropeiska nätverket för transport) som gör att Europa kopplas ihop. Det ser jag fram emot!

Torsdagen ägnas åt EU-beredningen och andra överläggningar på SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) innan det blir årsmöte med Kvarkenrådet EGTS i Umeå på torsdag kväll och fredag. Det blir bra dagar resten av veckan, hoppas att du också får en fin vecka.

Trevlig måndag!