We stand with Israel

Hamas avskyvärda attacker på Israel och civila går knappt att omnämna med ord, alla ord blir liksom för små när man ser och hör om de groteska handlingar som Hamas utför mot oskyldiga barn, kvinnor och äldre. Det är svårt att ta in sån omänsklig grymhet och total avsaknad av mänsklig empati. Men det går inte att titta bort. Israels folk har vårt stöd. Det är bra att den totala uppslutningen från västvärlden för den enda demokratin i den regionen är tydlig.

Denna vecka är jag på plats i Bryssel för Regionkommitténs plenarsession som i måndags inleddes med att inviga den årliga European Week for Regions and Cities. Även här är förstås den fasansfulla situationen i Israel i fokus och det stod också i fokus vid öppnandet, där hela plenum reste sig för att visa stöd för Israel.

09 October 2023, Political Opening Session Belgium – Brussels – October 2023 © European Union / John Thys

Innan det formella öppnandet så blev det tid för många samtal med kollegor och goda vänner, som här med vännen Jelena Drenjanin. Som alltid blir det samtal om allt mellan himmel och jord när vi ses, och kanske i synnerhet när man hanterar svåra och tunga frågor och ärenden så blir det än mer viktigt att också ha trevligt tillsammans.

På väg in i parlamentets byggnad där första dagens plenarsession hölls. Tisdag och onsdag sker sammanträdena i kommissionens byggnader. Det är i stort sett fullt överallt i Bryssel denna vecka och det är många möten, sammanträden och överläggningar som sker inom i stort sett alla områden. Viktigt att vara på plats för att kunna påverka frågor som kan få stor inverkan på hemmaplan. Om inte vi själva berättar om våra förutsättningar och villkor, hur ska man då kunna tro att ”alla” känner till det?

Förra veckan fick jag förmånen att diskutera nuvarande och framtida möjligheter (och förstås vilka problem som finns och kan uppstå) kopplat till sjöfarten i Umeå. Det blev mycket gedigna samtal, diskussioner och informationer från Umeå hamn, Kvarkenports och INAB (Infrastruktur i Umeå AB). Stort tack till Isabella Forsgren, Mikael Isaksson, Patrick Mattsson och Anna-Clara Fridén (som stod bakom kameran).

Infrastruktur är ju det som lägger grunden till all annan utveckling i regionen och det är en av anledningarna till att det ligger mig varmt om hjärtat. Sen är det ju kul också!

I egenskap av att vara vice ordförande för Kvarkenrådet EGTS så fick jag möjligheten att delta i direktsänd radiodebatt i finska YLE i mitten av förra veckan. Temat var Kvarken och fast förbindelse. Det blev ett bra samtal under en halvtimme med riksdagsledamot och tillika kollega som vice ordförande för Kvarkenrådet EGTS, Joakim Strand, och regiondirektören för Forststyrelsen, Mikael Nordström. Om du är nyfiken så kan du hitta debatten under rubriken ”Slaget efter tolv” på Yle Arenan.

Lite senare i dag är det dags att flyga hem och det ska bli ljuvligt att få sova i egen säng hemma. Som alltid är det borta bra men hemma bäst. Nästa vecka blir det mycket roligt jobb då Moderaterna håller partistämma i Umeå och jag ser fram emot att träffa massor av partivänner från hela landet!

Trevlig onsdag!