Att kunna lyfta blicken

Igår genomfördes Umeå kommuns strategi- och omvärldsdag för kommunfullmäktige och tjänstemän. Det blev en bra dag med intressanta frågor och framför allt en möjlighet att kunna lyfta blicken i ett lite längre perspektiv än enbart ett treårsperspektiv. Det behövs givetvis också, inte tu tal om annat. Men det är inte lika ofta det ges tid till att fundera strategiskt i ett tioårsperspektiv. Förstås inte alls lätt att göra, om det ens är möjligt. Men ändå.

Bengt Wahlström diskuterade kring olika trender som pågår just nu, som globalisering, digitalisering, urbanisering och klimat/hållbarhet. Han gjorde även en tillbakablick till 2007, alltså tio år sen bara. När iPhone lanserades och innan dess var det ingen mobil som saknade knappsats. Bara en sån sak. Sen tittade vi även mot 2027 och vad man kan tänkas behöva ställa för frågor idag som kanske får svar längre fram. Alls inga lätta saker, men att inte göra det innebär att man inte längre har ett försprång utan kan riskera att bli på efterkälken istället.

Så klart innebär det att ju längre fram man spanar, desto större blir ju osäkerhetsfaktorerna. Men att inte diskutera sånt och ställa frågor som kan hjälpa oss att ställa om på ett smart sätt gör att man istället kan bli överraskad över händelseutvecklingen. Det har vi inte råd med.

Det har varit mycket att göra innan gårdagen, så idag kändes det både nödvändigt och välbehövligt med ett lunchpass på Iksu. Både kroppen och knoppen var i behov av det. Kanske mer knoppen faktiskt. Så idag unnar jag mig ett lite mer lagom tempo på jobbet, det är en hel del efterarbete som väntar efter gårdagen och det är inte så mycket kvar av det, så förhoppningsvis blir det klart under eftermiddagen eller morgondagen.

Ska senare ikväll fortsätta med mitt handarbete, ljuset och våren återvänder och då får jag lust att handarbeta. Så jag klickade hem ett nytt mönster och garn till nästa projekt. Hoppsan! 🙂 Fort var det gjort. Men roligt ska det bli!

Trevlig torsdag!