SKL, EU, Brexit och fake news

Igår blev det tidig revelj för att ta ett av morgonflygen från Umeå till Stockholm. Väl framme inne i stan så blev det en promenad till dagens första sammanträde och igår blev det fokus på europeiska frågor. SKL (Sveriges Kommuner & Landsting som ni vet) anordnade en konferens om EU:s sammanhållningspolitik i den kommande budgetperioden.

Det var ett stort intresse för dessa frågor från kommunal och regional nivå och jag som tycker att Sveriges del av och samarbete med EU är en viktig och central fråga uppskattar att se att intresset och kunskapen om detta ökar hela tiden.

Möjligen är en konsekvens av det trista Brexit som nu verkar bli av, att fler inser vikten av vårt deltagande i EU och att inte ha handelshinder i vår inre marknad dit ungefär 75 % av Sveriges export går. Centrala och stora frågor för Sverige som inte alltid lyfts fram när man pratar om budgetfrågorna.

Igår gick mötena kloss i kloss och jag fortsatte med överläggningar med den svenska delegationen i Regionkommittén, och därefter handläggarmöte med ”mitt” utskott där vi diskuterade aktuella frågor. Till exempel så har vi ett ärende om EU:s strategi för desinformation online, det handlar bland annat om fake news och cyberattacker från främmande makt. Stora och svåra frågor, men väldigt viktiga för våra demokratiska samhällen som vi vill behålla öppna och fortsatt demokratiska.

På kvällen hade vi ett bra gruppmöte med partiet där vi diskuterade en mängd aktuella frågor, gick igenom partiets valanalys och sen avslutade kvällen med en bit mat. Det är verkligen roligt att träffa vänner från hela landet för att diskutera samhällsfrågor och också ha en trevlig stund.

Imorse började vi i vanlig ordning gruppmöte inför dagens beredningar på SKL och morgondagens styrelsemöte och när vi är klara med det så väntar resten av dagens möten.

Jag hoppas få nån timme över innan kvällen för att röra på mig lite grann. Igår blev det i alla fall en hel del steg då jag valde att promenera mellan alla möten, så det kändes ändå bra i kroppen.

Trevlig torsdag!