Nu är jag vald!

Ända sen valdagen den 9 september har jag sett fram emot att alla val till de olika nivåerna på kommunal och regional nivå ska bli klara, och vet ni vad? NU är den stunden äntligen här!

Jag är mycket glad över att ha fått förtroendet att bli vald till vice ordförande för Regionala Utvecklingsnämnden (RUN) i Region Västerbotten och jag är rejält taggad för det.

TACK!

Det är frågor som ligger mig varmt om hjärtat och som jag ser fram emot att få fördjupa mig i. Idag har vi haft andra dagens regionfullmäktigeförhandlingar och där har kommande regionplan med budget för 2019 debatterats och så har även val till de olika nämnderna och bolagen genomförts.

Jag ser verkligen fram emot att få driva så mycket moderat politik för Västerbotten som möjligt i Region Västerbotten och jag är även invald i regionstyrelsen som ledamot och hälso- och sjukvårdsnämnden, så den kombinationen tror jag blir mycket bra för min del.

Det är frågor som definitivt hänger ihop som ler och långhalm. Utan utveckling i länet så är det inte lätt att öka befolkningen och de arbetade timmarna, alltså det som är grunden för skatteunderlaget, och utan det så kommer följden att bli att siste man släcker lyset.

Alltså inget alternativ. Västerbotten är ett fantastiskt län med så många goda förutsättningar att stärkas och verkligen ligga långt fram i så många frågor.

Men då duger det inte att titta snett på varandra runt om i länet, utan att faktiskt inse att vi bor cirka 270 000 människor på en yta av ungefär fem stycken Skåne, lite mer än två Västra Götaland eller för den delen större än Nederländerna där det bor 17 miljoner människor.

Våra avstånd är alltså betydande och det ger andra frågeställningar och prioriteringar än i geografiskt mindre län. Dessutom bor ungefär 75 % av västerbottningarna längs kusten och det gör att det är viktigt att hålla många tankar i huvudet parallellt och ha förståelse och kunskap om de olika förutsättningar som det medför med både kust och fjäll och allt där emellan.

Vi måste alltså kroka arm med dels varandra, dels andra i landet och Europa. Trots eller kanske tack vare våra relativt stora avstånd med 1/8 av Sverige, så ligger Västerbotten långt framme i utveckligen av digitala lösningar och vi har en god tradition i norra Sverige av att lösa saker själva. Det ligger nästan i generna och har historiska rötter, kanske just givet de långa avstånden. Man har helt enkelt varit tvungen att komma på kluriga lösningar på olika problem genom alla tider.

Vi har så stor andel ”brain power” i länet och det är roligt att man vänder blickarna norrut inom många områden, Life science, testbäddar för 5G, glesbygdsmedicin, ja listan är lång och det är alltid lite riskabelt att nämna några områden eftersom att det händer så mycket inom så många olika delar. Men det finns ju massor att skriva om så det är ju inget bekymmer med att hitta uppslag till nya tankar ?.

Ja ni hör ju, detta engagerar mig mycket. Till min natur så är jag mer av en som tycker om att göra saker och jobba framåt med dem, snarare än att kanske berätta om allt man gör eller för den delen debattera saker som redan har hänt. Men jag ska försöka jobba på det och använda bloggen lite mer till det framöver.

Ikväll ska jag faktiskt passa på att njuta lite av dagens valfullmäktige och resultatet av det, istället för att alltid vara på väg framåt och köra på mot nya mål. Det får helt enkelt bli en liten paus och tid för reflektion ikväll ?.

Trevlig onsdag!