Det hänger ihop

Denna vecka har jag sett fram emot ett bra tag nu, ja nästan sen valresultatet blev klart och jag valdes in i Region Västerbotten (tidigare landstinget i Västerbotten).

Igår började veckan med kommunfullmäktige dit jag blivit återvald som ersättare och sen fortsatte dagen med mandatperiodens första gruppdag för den nya regiongruppen för moderaterna. Ja, alla andra partier också förstås, men av naturliga skäl så ligger mitt huvudsakliga intressse hos moderaterna ?.

Imorse har vi förrättat upprop i det nyvalda regionfullmäktige och därefter har ärendelistan börjat hanteras. Av förklarliga skäl så kommer dessa två dagar att mest fokusera på hälso- och sjukvårdsfrågor, eftersom det först efter årsskiftet kommer att innehålla även regionala utvecklingsfrågor.

Med ett kraftigt ekonomiskt underskott i landstingets verksamheter så är det ingen tvekan om att det finns stora och tunga utmaningar att ta sig an den kommande mandatperioden. Som jag ser det så måste vi ligga i framkant i alla regionala utvecklingsfrågor för att hela länets befolkningsutveckling ska bli positiv.

Det hänger ihop. Och jag ser väldigt mycket fram emot att få ta tag i många av dessa frågor för jag ser att vi har goda förutsättningar att kunna bli ännu bättre och vända denna skuta. Det är ju ingen naturlag att det ska gå med ekonomiskt underskott, utan det gäller att se vad andra verksamheter gör och framför allt låta professionen göra sitt bästa med givna förutsättningar. Utan politisk detaljstyrning.

Vi måste bromsa den negativa utvecklingen och vända den, det finns inget alternativ till det. Så ingen vore gladare än jag om vi skulle kunna fokusera på annat än vårdköer, men så länge de finns måste vi komma till botten med problemet. För detta är ingen utmaning, det är ett problem mina vänner.

Är du sjuk ska du få vård, inte en kölapp.

Som sagt, dessa dagar ligger fokus på hälso- och sjukvård men framöver blir det även fokus på en mängd regionala utvecklingsfrågor. Jag är glad över att kunna knyta ihop den lokala och regionala nivåns politiska frågor med den europeiska via mitt uppdrag i Regionkommittén i EU. Det hänger också ihop.

Så är du intresserad, välkommen att engagera dig!

Trevlig tisdag!