Äntligen i mål!

Yes! Igår antogs mitt yttrande om lagstiftningsförslaget gällande avloppsrening efter debatt och votering i Regionkommitténs plenar!

5 July 2023, 156th Plenary Session of the European Committee of the Regions Belgium – Brussels – July 2023 Åsa Ågren WIKSTRÖM, Regional Councillor, Region of Västerbotten © European Union / John Thys

Det har varit en intensiv vår med mycket arbete och samtidigt väldigt lärorikt och roligt. Nog för att jag även tidigare har förstått att avloppsrening är viktigt, men efter denna tid så har jag avsevärt förbättrat min detaljkunskap i detta område som är så centralt för god vattenkvalitet och mycket annat kopplat till natur och människa i samklang.

5 July 2023, 156th Plenary Session of the European Committee of the Regions Belgium – Brussels – July 2023 Åsa Ågren WIKSTRÖM, Regional Councillor, Region of Västerbotten © European Union / John Thys

Gårdagen blev en rejäl slutspurt med en rusch mot målsnöret efter ett långt maraton sen i december, och jag kände mig så otroligt nöjd och glad över att ha rott detta i hamn! Alla centrala och mycket viktiga delar gick igenom, det handlar om att olika lagstiftningar inte ska krocka när städer växer och behöver bygga ut sina reningsverk, om att glest bebyggda områden inte ska räknas in i samma kategori som stora städer med närhet till stora reningsverk, och att vi fortsatt måste få ha ett undantag för kallt klimat där en utökad kväverening skulle innebära enorma ökade kostnader och en ökad användning av kemikalier och energi.

5 July 2023, 156th Plenary Session of the European Committee of the Regions Belgium – Brussels – July 2023 Apostolos TZITZIKOSTAS, Vice-President of the European Committee of the Regions © European Union / John Thys

Det blev en lång debatt med stort engagemang från kollegorna i Regionkommittén och jag är så glad över förtroendet från EPP-gruppen att fått ansvara för detta yttrande som är en viktig del av Zero Pollution-målet i EU. Många voteringar, och de flesta gick vår väg, i synnerhet sett med svenska ögon. Yttrandet är nu Regionkommitténs ståndpunkt i den fortsatta processen på väg mot trilogförhandlingarna där sen det slutliga resultatet ska bli lagstiftning i det reviderade avloppsdirektivet som kommer att sen implementeras i respektive medlemsland och sen vidare till regional och lokal nivå.

Jag har haft ett suveränt team att arbeta med i dessa frågor under hela våren, och mitt svenska expertteam har bestått av Oskar Wikstrand och Ulrika Palm från SKR (både i Stockholm och Bryssel) och Anders Finnson från Svenskt Vatten. Utöver dem så har Agnieszka Bidzinska från EPP och Marta Mansanet Canovas från ENVE-sekretariatet på Regionkommittén varit nycklar till att få detta i hamn. Utan dem skulle mitt arbete inte ha kommit så långt, så stort tack till er alla!

Det enda jag faktiskt blev förvånad över (och det händer ju inte allt för ofta i dylika sammanhang) var att de rödgröna valde att lägga ned sina röster då alla röstade om att slutligen godkänna hela yttrandet. Kanske allra mest förvånad över att även de svenska ledamöterna från den gruppen gjorde det, det hade jag inte fått någon som helst föraning om, vilket annars normalt är kutym att man får. Nu återstår det väl att se om de rödgröna kommer att fortsätta den linjen även på hemmaplan, men det har jag inte heller hittills fått några avvikande signaler om. Nåväl, en majoritet från stora delar av EU röstade ändå igenom yttrandet som nu är Regionkommitténs ställningstagande så det är jag mycket glad över.

Idag fortsätter plenarsessionen med fler yttranden och voteringar, men inga som jag behöver förbereda mig mer grundligt inför, så jag kommer att följa debatterna och även ha några överläggningar innan det snart är dags för att resa hem. Det hade ju varit ljuvligt skönt att få sova hemma i egen säng ikväll, men det gick inte att flyga hela vägen hem till Umeå ikväll så det får bli ännu en övernattning på Arlanda istället.

I väntan på det slutliga och harmoniserade yttrandet (alltså att de ändringar som vi voterade om ska infogas på rätt ställen i dokumentet), så ska jag faktiskt unna mig att känna mig nöjd med mitt arbete och sen börja se fram emot en fin sommar. Jag ska pusta ut lite grann och sen lär jag återkomma inom kort här på bloggen med andra uppdateringar och tankar, från min horisont med mitt perspektiv. Men som vanligt så är du varmt välkommen att följa mig i sociala medier (här på bloggen kan du hitta vilka jag finns på under fliken högst upp på sidan) för lite tätare uppdateringar.

Trevlig torsdag!