Sommaren har övergått till sensommar

Efter en hektisk vår med jobb som inte avslutades förrän någon vecka in i juli, så har det varit skönt med en fin sommar med familjen. Jag är glad över att yttrandet om avloppsdirektivet som jag varit rapportör för i EU:s Regionkommitté gick i mål och att vi fick igenom alla de viktigaste delarna. Det gjorde det avsevärt mycket enklare att kunna koppla av under sommaren.

Alldeles så här i slutet av sommaren, som faktiskt ännu är sensommar tycker jag, så kändes det roligt med en liten uppfräschning av håret och nya glasögon. Redo för hösten liksom 😊

Mina uppdrag startade redan förra veckan då jag deltog på Wasa Future Festival som talare i egenskap av vice ordförande för Kvarkenrådet EGTS under rubriken Kvarkenregionen i ett nytt geopolitiskt sammanhang. Det var också mycket goda samtal och överläggningar med många strategiskt viktiga aktörer i och för regionens framtida utveckling, så jag var nöjd när jag kom hem på fredag eftermiddag.

Denna vecka har fortsatt på liknande tema, och från att ha diskuterat infrastruktur och transportlösningar i ett nordiskt perspektiv, så var det sen dags för möte med RKM (regional kollektivtrafikmyndighet) i de fyra nordligaste länen. Vi träffades för möte i Sollefteå under ett par dagar och hann diskutera såväl nuvarande som kommande utmaningar och problem för kollektivtrafiken i norra Sverige.

Hallstaberget bjöd på en vacker utsikt över Sollefteå!

Idag blev det en tidig morgon för att ta morgonplanet till Stockholm där vi har styrgruppsmöte med Botniska Korridoren som är ett samarbete mellan de sju nordligaste länen i landet, med huvudsakligt fokus på järnvägsfrågor. Från Örebro i söder till Kiruna i norr så utgör vårt samarbete ungefär 72 % av landets yta och det är viktigt att kunna koppla ihop transportstråken på ett kraftfullt sätt.

Så det är enkelt att säga att inledningen på hösten för min del i huvudsak har ägnats åt infrastruktur och transport. Det engagerar mig mycket eftersom det är det som lägger grunden till all annan samhällsutveckling och gör att näringsliv, akademi, civila samhället och människor kan bli det den vill och kan vara.

Men hörni, vilken sommarresa vi fick uppleva! Det är något som verkligen har legat på vår bucket-list länge och väl, och äntligen kunde vi få till den!

Vi landade i London och hade sedan två veckor framför oss med hyrbil för att se England, Wales och Skottland. Så ända från längst i söder med Eastbourne, White Cliffs of Dover, Battlefield of Hastings, Beachy head tog vi oss via Stonehenge till Blenheim palace där Churchill föddes, och så besökte vi även kyrkan där han ligger begravd.

Därefter var det dags för till Wales och Cardiff med besök på Cardiff Castle innan vi körde vidare till Caernarfon castle där nuvarande kung Charles kröntes 1969. Sedan stod York på tur och ett besök på imponerande York Minster och Shambles innan det var dags att besöka Hadrians Wall och Rosslyn Chapel.

Skottland var något utöver det vanliga med en så vacker natur! Vi hann se mycket på vår tur både i och runt Edinburgh som Edinburgh Castle, Royal Yacht Britannia, the Royal Mile och Princes Park. Och såklart många historiska miljöer som Stirling Castle, Battle of Bannockburn och Wallacemonumentet. Ullapool på västkusten, Duncansby head, Dunnet head och John O’Groats för en lunch. Inverness, Loch Ness, Loch Lomond innan vi hade vårt sista stopp i Cambridge med förstås Kings College och annat.

Denna resa gav så många upplevelser och fina minnen att vårda framöver! För att inte tala om upplevelsen att köra på ”fel” sida och åt ”fel” håll i rondellerna. Ja, jämfört med hemma såklart 😊

Men så härligt att få uppleva mycket mer av Storbritannien är enbart London!

Nu är det dags att dra igång dagens sammanträden och fylla på kaffekoppen inför det.

Trevlig fredag!